"Ъ": Ющенко дозволив приватизацію низки ключових підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ющенко дозволив приватизацію низки ключових підприємств

Казна та Політика
1347
Президент Віктор Ющенко видав указ №359, що скасовує призупинення приватизації дев'яти підприємств, зокрема "Турбоатома", "Дніпроенерго", "Донбасенерго", "Західенерго", "Центренерго" і Криворізького гірничозбагачувального комбінату окиснених руд. Нагадаємо, Кабмін затвердив зазначені підприємства до приватизації ще 3 грудня 2008 року, але 19 грудня пан Ющенко своїм указом скасував розпорядження. А 30 квітня поточного року Конституційний суд визнав указ президента недійсним.
За словами джерела в БЮТ, наближеного до Кабміну, швидше за все, до кінця року уряд продасть частину цих підприємств. "Без їхнього продажу ми не виконаємо план приватизації. Але на продаж, найімовірніше, будуть виставлені тільки генеруючі енергокомпанії",- сказав співрозмовник.
Нагадаємо, наприкінці березня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд не має наміру приватизувати "Турбоатом". А приватизація КГЗКОРа неможлива без попередньої корпоратизації підприємства і його оцінки, на яку, за даними ФДМ, піде не менше року.
Заступник голови спеціальної контрольної комісії із приватизації Верховної Ради Олександр Бондар ("Наша Україна-Народна самооборона") говорить, що досвід продажу обленерго показав, що в першу чергу інвесторів цікавлять енергетичні активи. У середині травня ФДМ вдалося виручити найбільшу цього року суму за виставлений на продаж держактив: за 25%+1 акцію "Чернігівобленерго" інвесткомпанія "Он-лайн Капітал" заплатила 223,4 млн грн. А наприкінці квітня 26,98% акцій "Львівобленерго" за 197,85 млн грн купила компанія "Тект".
На думку аналітика ІК Astrum Investments Яна Липчинського, у найкращому разі генеруючі компанії будуть продані виходячи з котирувань їх акцій на ПФТС. "Останні продажі генерацій у Росії були здійснені за біржовою ціною акцій без підвищувальних коефіцієнтів",- погоджується Максим Шеін з ІК "Брокеркредитсервіс". Втім, аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква вважає, що об'єктивно оцінити вартість активів зараз неможливо.
"Вони будуть пропонуватися зі значними інвестиційними зобов'язаннями, що припускають, наприклад, реконструкцію встаткування. Розмір зобов'язань і умови щодо повернення інвестицій, які запропонує держава, визначать підсумкову ціну",- говорить він. Згідно з котируваннями ПФТС на вчора 60% акцій "Центренерго" коштують $184 млн, "Донбасенерго" – $75 млн, "Західенерго" – $353 млн, 50% акцій "Дніпроенерго" – $338 млн. Ще на початку минулого року акції чотирьох генеруючих компаній оцінювалися аналітиками в $2-2,5 млрд.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас