Росія загрожує Україні перейти на 100-процентну передоплату поставок газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія загрожує Україні перейти на 100-процентну передоплату поставок газу

Енергетика
523
Російський концерн "Газпром" пригрозив Україні перейти на систему 100-відсоткової передоплати за газ у тому випадку, якщо ця країна в повному обсязі не розплатиться за поставки блакитного палива за травень.
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер назвав ситуацію із платежами за поставки газу Україні "дуже й дуже важкою". "Якщо відбудеться збій з оплатою поставок за травень, "Газпром" має всі підстави перейти на 100-відсоткову передоплату", - попередив він.
"Газпром" заявляє, що він прагне мати у своєму розпорядженні додаткові обсяги газу в підземних сховищах в Україні в зимові місяці, щоб мати можливість швидше реагувати на потреби споживачів у Європі.
Питання про те, як ці сховища заповнювати, і хто буде за це платити, стало каменем спотикання на нещодавніх переговорах між Росією та Україною щодо газової проблематики.
Сторонам не вдалося домовитися через розбіжності щодо прохання України відтермінувати платежі за поставки газу на загальну суму 5 мільярдів доларів.
"Газпром", що поставляє в Європу 25 відсотків споживаного нею газу в основному через територію України, за останні роки вже двічі припиняв поставки цього палива через конфлікти з Києвом із приводу цін, в результаті чого деякі європейські регіони залишалися без газу посередині зимових холодів.
Росія закликає Європейський Союз допомогти Україні розплатитися за поставки газу і цим сприяти запобіганню нової газової кризи.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас