Експерти: У якийсь момент Нацбанк почне скуповувати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: У якийсь момент Нацбанк почне скуповувати валюту

Валюта
15699
Номінальне зміцнення гривні під контролем Національного банку України (НБУ) буде чи ледь сильним. Про це говориться в аналітичному звіті, підготовленому аналітиками "Трійка Діалог Україна".
Як відзначається у звіті, сезонні поліпшення торговельного балансу, а також кредити міжнародних фінансових інститутів (третій транш МВФ і кредит Світового банку можуть зробити влітку), імовірно, нададуть підтримку курсу гривні до долара в літній період, звичайно, якщо влада як і раніше буде дотримуватися зваженої бюджетно-податкової та кредитно-грошової політики в період державної докапіталізації та реструктуризації боргу часток компаній. Однак, як відзначають аналітики "Трійка Діалог Україна", у якийсь момент НБУ почне скуповувати валюту з метою поповнення золотовалютних резервів.
Відповідно до інформації, оприлюдненої у звіті, після ослаблення реального ефективного курсу гривні більш ніж на 20% наприкінці року вона частково зміцнилася через значну різницю в темпах інфляції між Україною та її основними торговельними партнерами, а також на тлі ослаблення національних валют сусідніх країн на початку 2009 року. Після сезонно більш значних обсягів закупівлі імпортного газу в 1-му кварталі 2009 року платежі за імпортними операціями в 2-му і 3-му кварталах повинні знизитися, а динаміка експорту, навпаки – покращитися на тлі нового врожаю. На думку аналітиків, ці фактори повинні надати підтримку гривні, однак поновлення закупівель газу до початку опалювального сезону підсилить тиск на гривню в 4-му кварталі. "Таким чином, НБУ логічно згладити коливання гривні для того, щоб населення не випробовувало невизначеності в питанні валютного курсу", - відзначається у звіті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас