"Ъ": Тарифи мобільних операторів буде регулювати держава — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Тарифи мобільних операторів буде регулювати держава

1945
Найбільші оператори зв'язку – "Киевстар", " МТС-Україна", "Укртелеком", "Астеліт" (TM life:)), "Українські радіосистеми" (УРС) і "Голден Телеком" (обидві TM Beeline), "Інтертелеком" і "Телесистеми України" (TM Peoplenet) – монополісти на ринку доступу до власних мереж. Таке рішення учора прийняв Антимонопольний комітет (АМКУ), давши регулятору галузі, Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ), право визначати тарифи інтерконнекта – плату, яку компанії стягують одна із одної при дзвінках абонентів інших операторів на їхні номери.
"Протягом останніх декількох місяців комітет створював умови, щоб запрацювали саморегулюючі принципи, але цього не відбулося",- пояснив рішення комітету в.о. глави Олександр Мельниченко. Дотепер компанії самостійно визначали ставки інтерконнекта, що призвело наприкінці 2008 року до численних судових суперечок між ними.
НКРЗ уже розробила методику розрахунків собівартості з'єднань, яка зараз перебуває на узгодженні з АМКУ, розповів глава комісії Сергій Колобов. У документі відзначається, що ставки інтерконнекта будуть визначатися виходячи із собівартості взаємного доступу і невеликої надбавки оператора. "Нові затверджені ставки інтерконнекта стануть відомі найближчим часом",- пообіцяв чиновник.
Але вже зараз зрозуміло, що в результаті рішення на ринку більше не буде тарифів, які дозволяють здійснювати безкоштовні дзвінки усередині мережі. "Причиною виникнення нульових тарифів була саме ставка інтерконнекта,- говорить гендиректор УРС Олександр Панов.- Оператори почали 'загортати' трафік своїх абонентів усередину мережі, знижуючи їх дзвінки за її межами". "Рішення АМКУ дуже важливе для ринку. Воно поставило крапку в суперечці щодо вартості інтерконнекта між операторами",- уважає голправління "Укртелекома" Георгій Дзекон. "Воно створить умови, коли заробіток операторів буде залежати від ефективності, а не від розміру бізнесу",- упевнений пан Панов.
Найбільші мобільні оператори, у свою чергу, відреагували на рішення АМКУ критикою. "Це може відкинути ринок телекомунікацій у розвитку років на п'ять назад,- заявляв раніше президент "Київстара" Ігор Литовченко.- Зараз демпінгове законодавство в Україні не працює, і єдиний загороджувальний бар'єр - ставка інтерконнекта. Якщо впадуть тарифи, знизяться доходи операторів. Тільки "Київстар" у підсумку недоплатить державі 1,5 млрд податків". "Рішення несвоєчасне з урахуванням нестабільності, яку переживає ринок, – погоджуються в прес-службі "Астеліта".- У Європі держави послабляють регулювання, а в Україні зворотна ситуація".
Втім, ставки інтерконнекта регулюють і в Євросоюзі, заперечує аналітик Gfk Ukraine Гліб Вишлинський. "Головне, щоб НКРС грамотно розробила методику визначення тарифів. У середньостроковій перспективі це призведе до зміни тарифної політики компаній – будуть знижені тарифи на дзвінки іншим операторам",- додає експерт. Аналітик ИК Concorde Capital Олександр Паращій уважає, що рішення вигідне у першу чергу "Укртелекому". "Урегулювання питання ставок інтерконнекта і їх перебалансування на користь "Укртелекома" зрештою може підвищити капіталізацію компанії у випадку приватизації. А негативно позначиться на операторах, у яких було достатньо сил вибити для себе досить привабливі ставки щодо виходу фіксованих дзвінків на їхній мережі",- відзначає він. "Але не можна, переслідуючи інтереси 'Укртелекома', вирішувати їх за рахунок ринку в цілому",- не погоджується пан Литовченко.
Олександр Черновалов, Олена Сініцина
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас