ЄС остаточно затвердив уведення "блакитної карти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС остаточно затвердив уведення "блакитної карти"

3791
25 травня, офіційні представники урядів країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі затвердили єдині стандарти для введення в Європі так званої "блакитної карти" (blue card), що полегшує працевлаштування в країнах ЄС кваліфікованих співробітників із третіх країн.
Одночасно із цим було ухвалене рішення щодо посилення штрафних санкцій проти фірм, які нелегально використовують працю некваліфікованих робітників із країн, що не входять до складу Євросоюзу. Для повного введення в дію обох правових положень Євросоюзу знадобиться два роки. Таким чином, "блакитна карта" почне діяти з 2011 року.
За словами єврокомісара з питань юстиції та внутрішніх справ Жака Барро, приплив кваліфікованих фахівців у Європу збільшить конкурентоспроможність країн Євросоюзу. Разом з тим Барро підкреслив, що мігранти, які володіють вищою освітою і високою кваліфікацією, завжди залишаються в ЄС "бажаними гостями" - незалежно від економічної ситуації в Європі.
Крім документів, що підтверджують наявність високої кваліфікації, претенденти на одержання "блакитної карти" повинні будуть надати контракт або підтвердження про приймання на роботу від європейського роботодавця з обов'язковою вказівкою того, що заробітна плата нового співробітника буде в півтора раза перевищувати середній рівень зарплати в даній країні. Остання вимога була введена для того, щоб уникнути появи на європейських ринках дешевої робочої сили.
Первісний термін дії "блакитної карти" буде обмежено двома роками. Після цього її власники зможуть працювати за своєю спеціальністю в іншій європейській країні ще протягом трьох років.
У цей час на ринку Європи частка висококваліфікованих фахівців із третіх країн становить лише 1,7 відсотка. Для порівняння, у США їх працює 3,2 відсотка, у Канаді - 7,3 відсотка, а в Австралії - 9,9 відсотка.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас