"Ъ": Розроблені нові вимоги до виробництва молока — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Розроблені нові вимоги до виробництва молока

Аграрний ринок
998
Українським молокозаводам можуть заборонити використовувати молоко, куплене в населення, на частку якого зараз припадає близько 70% закупівель. Така норма зазначена в технічному регламенті виробництва молока, розробленому Мінагрополітики в рамках гармонізації законодавства України і ЄС. Уведення нових стандартів загрожує зупинкою більшості молокозаводів і зростанням імпорту в Україну сухого молока і готової молочної продукції, впевнені експерти.
Текст проекту постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження технічного регламенту виробництва сирого молока і керування якістю та безпекою" учора був розміщений на сайті Міністерства аграрної політики. У документі пропонується зобов'язати переробників використовувати тільки молоко "із загальним бактеріальним заплідненням 100-500 тис. КУО на куб. см". Цим параметрам відповідає тільки молоко вищого і 1-го сорту, відзначають у галузевій асоціації "Укрмолпром".
Введення нових стандартів продиктоване необхідністю гармонізації українського законодавства з європейським, відзначається в пояснювальній записці до документа. Тому постанова буде затверджена урядом уже найближчим часом, розповіло джерело в Мінагрополітики.
На частку молока вищого і 1-го сортів зараз припадає тільки 30% усього виробництва, говорить голова правління "Балтського молочно-консервного комбінату дитячих продуктів" (ТМ "Ласуня") Микола Василецький. У приватних господарствах неможливо одержати молоко вище 2-го сорту.
За даними компанії "Інфагро", в 2008 році обсяг виробництва коров'ячого молока в Україні знизився на 4%, до 11,761 млн т, у приватних господарствах – на 4,1%, до 9,671 млн т, у сільгоспвиробників – на 4%, до 2,089 млн т. Із цього обсягу сільгоспвиробники виробили 0,2% молока сорту "екстра", 28,2% молока вищого сорту, 62,9% – 1-го сорту і 7% – 2-го сорту.
"Внаслідок того, що собівартість молока перевищує його закупівельну ціну (зараз – 1,7-2,4 грн/л у сільгоспвиробників, 1-1,4 грн/л у населення.- ред.), а дотацій виділяється недостатньо, утримувати молочну ферму збитково",- говорить голова правління компанії "Дакор" Мирослав Поліпро.
За його словами, його компанія вирішила закрити свою ферму. У цих умовах уведення в дію регламенту може призвести до зупинки більшості українських молокопереробних підприємств. Ще частина компаній буде змушена почати імпорт сирого молока з Білорусі та Польщі, де воно в певні періоди дешевше, ніж в Україні, відзначає пан Василецький. "Швидше за все, великі молокоперерабники перейдуть на імпорт сухого молока з Білорусі та Європи",- погоджується директор "Інфагро" Василь Винтоняк. За його даними, в I кварталі поточного року в Україну вперше було імпортовано 1,5 тис. т сухого молока.
Альона Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас