Міністр фінансів Венесуели: ОПЕК зацікавлена в ціні нафти 70 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр фінансів Венесуели: ОПЕК зацікавлена в ціні нафти 70 дол. за барель

Енергетика
185
ОПЕК прагне до того, щоб ціна нафти була на рівні $70 за барель для підтримки нових інвестицій у галузь, заявив міністр фінансів Венесуели Алі Родрігес журналістам у Кіто (Еквадор).
Тривалий період низьких цін може в остаточному підсумку стати причиною підвищення вартості, оскільки скорочується проведення й інвестиції, наводить його слова агентство Bloomberg.
"Що зараз відбувається в усьому світу - сильне падіння інвестицій у нафту, у розвідку в переробку, - сказав міністр. - У довгочасні перспективі це призведе до того, що ціни знову вистрілять вгору".
У той же час міністр енергетики і нафтової промисловості Венесуели Рафаель Рамірес, який також виступав у Кіто, висловив стурбованість щодо високих запасів нафти. Він заявив, що поки зарано говорити про підвищення квот на видобуток країнами ОПЕК, а рішення щодо чергового скорочення буде залежати від зміни попиту.
"Запаси на 8% вищі за середній показник за останні п'ять років, - сказав Рамірес. - Це дуже поганий знак, який ми будемо уважно вивчати на засіданні ОПЕК, оскільки він означає накопичення нафти".
ОПЕК, за його словами, націлена цього року на вартість нафти $60 за барель і наступного року - $70 за барель. Слабкість американського долара зробила свій внесок у нещодавнє підвищення цін на нафту, додав міністр.
Спекуляції на ф'ючерсному ринку продовжують залишатися визначальним фактором для формування нафтових цін, відзначив також Рамірес.
Країни-члени організації прийняли рішення скоротити видобуток нафти з 1 січня 2009 року на 4,2 млн барелів на добу порівняно з реальним рівнем видобутку у вересні, який становив 29,045 млн барелів на добу. Зараз 11 членів організації, на які поширюється дія квот, виконали заплановане зменшення проведення на 77%.
В ОПЕК входять 12 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
Чергове засідання організації пройде 28 травня у Відні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас