Росія придбала 21% акцій "Мол", щоб впливати на проект "Набукко" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія придбала 21% акцій "Мол", щоб впливати на проект "Набукко"

Енергетика
489
На жаль, рух до виконання Брюссельських домовленостей поки на юридичному рівні не закріплено. Це, зокрема, відсутність в Україні закону про енергетичну безпеку, відсутність енергетичної стратегії, затвердженої Верховною Радою, немає законодавчого визначення, що таке енергетична політика, стратегія і дипломатія. Про це сказала директор компанії "Трансенергоконсалтинг" Світлана Голикова.
Вона відзначила, що в даній сфері Росія працює на випередження, і, на жаль, немає прикладів такої роботи з українського боку. "Газпром дуже впевнено заявляє, що в 2010-2015 році Європа буде споживати 38% російського газу, таким чином, вони розраховують на підвищення рівня споживання", - заявила С.Голикова.
"Всі знають історію з "Набукко" і те, як Росія сьогодні прагне втримати будівництво цього газопроводу в Європу. Недавно з'явився такий факт, що 21% акцій угорської компанії "Мол", яка є одним із засновників проекту "Набукко", буквально кілька тижнів тому було куплено російською компанією "Сургутнафтогаз". Куплені були через Австрію.
Однак зацікавила ціна: вартість однієї акції компанії "Мол" на відкритому ринку на момент продажу становила 9,2 форинта, а вартість продажу склала 19,202 форинта. Таким чином, 1,4 млрд євро було виплачено за цей пакет. Навіть на цьому прикладі можна зрозуміти, як Росія працює на випередження - вона купує практично контрольний або блокувальний пакет акцій тієї компанії, яка буде зараз працювати з будівництвом "Набукко" і буде в такий спосіб мати економічну можливість абсолютно легально впливати на дії цієї компанії", - сказала С.Голикова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас