Час працює на "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час працює на "Нафтогаз"

Енергетика
869
Незважаючи на кризу, НАК "Нафтогаз України" змогла збільшити прибуток в I кварталі в три рази. Поліпшення фінпоказників у компанії пов'язують із одержанням контролю над постачаннями газу промисловим споживачам.
Тим часом експерти відзначають, що без одержання відстрочки зі сплати податків зростання прибутку не було б настільки великим.
Згідно з фінансовою звітністю, чистий дохід НАК "Нафтогаз України" за I квартал склав 32,1 млрд грн, що в три рази більше, ніж за аналогічний період 2008 року, повідомила прес-служба компанії. Валовий прибуток НАК за звітний період склав 3,2 млрд грн, у той час як за I квартал 2008 року компанія одержала валовий збиток 900 млн грн.
В "Нафтогазі" зростання прибутку пояснюють виходом на ринок промислових споживачів - в I кварталі 2008 року цю функцію виконувало ЗАТ "УкрГаз-Енерго". Загальні надходження від продажу 14 млрд кубометрів газу в I кварталі склали 15,6 млрд грн, розповів прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський. Ці кошти були використані для погашення заборгованості у розмірі 11,9 млрд грн за придбані 4,8 млрд кубометрів газу. Інший газ був піднятий з українських ПСГ, причому за нього НАК розрахувалася з коштів, отриманих як передоплата за транзит від "Газпрому". Нагадаємо, "Газпром" переписав "Нафтогазу" приналежні RosUkrEnergo 11 млрд кубометрів природного газу - "Нафтогаз" розрахувалася за них передоплатою за транзит газу.
Якщо рахувати прибуток "Нафтогазу" за I квартал з урахуванням виданої раніше державою відстрочки зі сплати податків, він не перевищить 100 млн грн, говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Гришин. "Ближче під кінець року ця цифра однаково з'явиться, оскільки НАК повинна буде розрахуватися за податковою розстрочкою", - відзначає він.
Нагадаємо, в I кварталі "Нафтогазу" була надана відстрочка з податкових платежів на суму 3,1 млрд грн. А в середині травня компанія одержала ще одну відстрочку - зі сплати податків при накачуванні природного газу в підземні сховища газу на суму 6,7 млрд грн.
За словами заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, через економічну кризу спад продажів на ринку природного газу з початку року склав 29% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Крім того, ціни на продаваний промисловості газ тоді були $315-334 за тисячу кубометрів, тоді як вартість імпортованого палива - $360 за тисячу кубометрів, що ставить під сумнів заяви "Нафтогазу" про високий прибуток. "Розрахунки компанії дійсно виглядають райдужно особливо з урахуванням того, що там постійно скаржаться на значний обсяг боргу з боку як теплокомуненерго, так і промисловості", - говорить Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс".
Аналітики також відзначають високу кредиторську заборгованість компанії. Згідно з аудитом НАК, проведеним Рахунковою палатою, поточна заборгованість компанії по кредитах - більше 35 млрд грн. Тільки цього року потреба в коштах на погашення кредитів і відсотків за їх використання досягне порядку 17,5 млрд грн, що становить більше половини власного капіталу компанії і може привести до неможливості виконання нею своїх боргових зобов'язань, відзначається в повідомленні прес-служби Рахункової палати.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас