Джерело: Складне фінансове становище "Нафтогазу України" може спричинити нову газову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Складне фінансове становище "Нафтогазу України" може спричинити нову газову кризу

Енергетика
339
Опубліковані дані експертних оцінок фінансового стану "Нафтогазу України" свідчать про те, що Україна може знову не виконати свої зобов'язання щодо транзиту російського газу в Європу, заявило джерело в російській делегації на переговорах в Астані.
"Якщо справи настільки погані у фінансовому плані, як це описує Центр енергетичних досліджень, то, у принципі, можна дійти висновку, що ми можемо опинитися на грані нової кризи", - сказало джерело.
За його словами, з опублікованих українськими ЗМІ даних випливає, що "Нафтогаз" не має коштів на закупівлю газу, необхідного для літнього накачування в підземні сховища газу (ПСГ), а також не має можливості залучити кошти з ринку".
При цьому, відзначило джерело, "ліміт авансових платежів "Газпрому" явно повністю вибраний".
"Нафтогаз" уже одержав передоплату за транзит за весь 2009 рік", - підкреслив він.
"Якщо українська сторона в підсумку не зможе вирішити проблему літнього накачування газу в ПСГ - це означає, що взимку "Нафтогаз" не зможе в повному обсязі виконати свої зобов'язання щодо транзиту російського газу європейським споживачам", - вважає співрозмовник агентства.
Як повідомлялося раніше, на п'ятницю в Астані запланована зустріч прем'єр-міністрів Росії та України Володимира Путіна і Юлії Тимошенко.
Джерело в уряді РФ раніше повідомило "Інтерфакс", що під час зустрічі В.Путіна з українським прем'єром з'явиться можливість одержати роз'яснення щодо заяв президента України Віктора Ющенка в одному із друкованих видань, де він допустив можливість ситуації, при якій "Нафтогаз" не зможе оплачувати постачання газу. У цьому випадку, відзначив В.Ющенко, доведеться розплачуватися активами, однак, як підкреслив президент, він зробить усе можливе, щоб перешкодити цьому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас