Експерт: Альянс НПЗ і виробників біопалива в Україні неминучий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Альянс НПЗ і виробників біопалива в Україні неминучий

406
Виконавчий директор консалтингової компанії Fuel Alternative (м. Київ) Віталій Давій вважає, що альянс нафтопереробних заводів (НПЗ) і виробників біопалива в Україні неминучий. Про це сказано в повідомленні компанії.
"В умовах економічної кризи і з урахуванням того факту, що більшість великих нафтопереробних заводів в Україні не мають власника, зацікавленого в найближчі кілька років технологічно переоснащувати виробництво, вітчизняні підприємства будуть стагнувати. У той же час, вимоги до якості нафтопродуктів, як на зовнішніх ринках, так і на внутрішньому, будуть посилюватися. Таким чином, підприємства опиняться перед вибором: або зупинятися, або застосовувати принципово нові підходи в виробництві палива, у тому числі використовувати біологічні компоненти для підвищення якості своєї продукції", - сказав В.Давій.
Найбільш реальними проектами, на думку виконавчого директора Fuel Alternative, є проекти з виробництва в Україні етил-трет-бутилового ефіру (ЕТБЕ), який повинен змінити екологічно небезпечний метил-трет-бутиловий ефір (МТБЕ), що використовується на сьогоднішній день українськими виробниками нафтопродуктів. Також на ринку вже з'являються присадки для палива на біологічній основі, покликані підвищити октанове число бензину і якість дизпалива.
"Зі зростанням цін на нафтопродукти привабливість виробництва біологічних видів палива в Україні росте, і буде продовжувати рости", - вважає В.Давій. На сьогоднішній день, за даними Fuel Alternative, компанії нафтового сектору України пильно стежать за інноваціями в сфері виробництва моторних палив і поліпшення їх якостей за допомогою біологічної сировини. Зокрема, одним із проявів інтересу до біопаливного сегменту з боку нафтотрейдерів можна вважати інтерес до IV Міжнародної конференції "Альтернативне паливо-2009", яка відбудеться 5 червня в Києві та вперше в Східній Європі пройде у форматі Біопаливного Круїзу. Конференція збере ключових гравців ринку біопалива, виробників і трейдерів нафтопродуктів, агропромислового комплексу СНД і Європи.
Довідка. На сьогоднішній день в Україні побудовано 14 великих біодизельних заводів, загальна потужність яких становить 300 тис. тонн біодизеля на рік. Практично всі вони простоюють.
Також на Лохвицькому спиртзаводі (Полтавська обл.) побудована лінія з виробництва альтернативного палива "БІО-100", що є аналогом високооктанового бензину А-95 (продуктивність підприємства – 5 тис. тонн продукції на місяць). Крім цього наявні потужності спиртзаводів дозволяють виробляти до 400 тис. тонн/рік біологічних видів бензинів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас