Дефолт відступив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолт відступив

Казна та Політика
2283
З початку квітня значення кредитно-дефолтних свопів (СDS) на п'ятирічні єврооблігації України знизилося в 2,85 рази і станом на 20 травня склало 1557 пунктів. На практиці це означає, що якщо власник українських єврооблігацій прагне застрахуватися від можливого дефолту держави Україна, то він повинен заплатити за страховку 15,57% від номінальної вартості цих євробондів. Експерти пояснюють цю тенденцію стабілізацією ситуації на зовнішніх фінансових ринках, а також деякими внутрішніми факторами - зміцненням курсу гривні та прогресом у співробітництві із МВФ.
Незважаючи на настільки значне зниження вартості, котирування українських СDS однаково залишаються в кілька разів вищими, ніж ціна CDS інших країн, що розвиваються. Так, кредитно-дефолтні свопи на російські євробонди вчора котирувалися поблизу позначки 280 пунктів, Казахстану - 570 пунктів, Латвії - 590 пунктів.
До трикратного зниження вартості українських CDS призвели, в основному, зовнішні фактори. "Ключову роль зіграла стабілізація ситуації на світових фінансових ринках. Іноземні інвестори почали лояльніше ставитися до ризику, багато з них почали знову купувати здешевлені єврооблігації країн, що розвиваються. Це призвело до зростання їх вартості і як результат - до стрімкого зменшення значень CDS більшості країн, що розвиваються", - пояснює аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Ольга Сливінська.
Експерт відзначає, що дорожчали як державні єврооблігації, так і євробонди корпоративного сектору. Так, спред EMBI+Україна (показує, наскільки прибутковість українських державних євробондів вища, ніж прибутковість боргових паперів США) з початку квітня зменшився в 2,1 рази - до 1267 пунктів. За цей же час прибутковість більшості євробондів українських банків знизилася на 30-40%.
Наприклад, єврооблігації Укрсоцбанку з погашенням в 2010 році зараз торгуються із прибутковістю 31%, у той час як 1,5 місяця тому ця цифра перевищувала 60%. Приблизно така ж ситуація і серед єврооблігацій компаній нефінансового сектору. Так, прибутковість боргів "Азовсталі" знизилася на 47%.
Сергій Фурса з Astrum Investment Management вважає, що багаторазове зниження значень українських CDS і EMBI+Україна, крім загальносвітової тенденції, викликане ще й тим, що на початку весни ризик країни України був завищений. "Котирування українських CDS вище 4000 пунктів були явно необ'єктивними і спекулятивно завищеними. В основному це пов'язано з негативним новинним тлом з України. Через це західні інвестори почали спішно позбуватися від наших паперів, не осмислюючи, наскільки в реальності ймовірний дефолт за державними боргами", - говорить аналітик.
Допомогла міцна гривня і МВФ
Серед позитивних внутрішньоукраїнських факторів експерти відзначають прогрес України в співробітництві із МВФ і зміцнення курсу гривні. Так, з 4 по 11 травня, коли МВФ прийняв остаточне рішення щодо видачі Україні другого траншу кредиту, спред EMBI+Україна знизився на 23,5%, а котирування CDS - на 32,1%. "МВФ дозволив уряду використовувати половину другого траншу кредиту для погашення зовнішніх суверенних зобов'язань. Тому виділення кредиту дуже позитивно позначилося на вартості українських євробондів", - пояснює Сергій Фурса.
Гірше не буде
У найближчі місяці, за прогнозами експертів, очікувати погіршення ситуації немає підстав, більше того, котирування українських CDS можуть ще більше знизитися.
"Ринок євробондів стабілізувався, і інвестори вважають малоймовірним дефолт України. Якщо в нашій країні не буде якихось непередбачуваних політико-економічних потрясінь, то в найближчі кілька місяців значення CDS і вартість єврооблігацій будуть коливатися близько досягнутих рівнів", - вважає Ольга Сливінська.
Сергій Фурса оптимістичніший у своїх прогнозах: "Українські CDS як і раніше переоцінені і мають значний потенціал до зниження. Ми не виключаємо, що в найближчі місяць-півтора вони подешевшають ще на 20%". На думку аналітика, для цього необхідна підтримка сприятливого новинного тла, подальше зміцнення або стабільність курсу гривні, а також успішне продовження співробітництва України з Міжнародним валютним фондом.
Свопи "кредит-дефолт" (CDS) це страховка від дефолту компаній і урядів за боргами. У випадку дефолту емітента продавець CDS виплачує покупцеві номінальну суму боргу. По суті, вартість CDS показує оцінку інвесторами ймовірності дефолту емітента.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас