Робота - не work: тисячі українців виїжджають на сезонні роботи за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота - не work: тисячі українців виїжджають на сезонні роботи за кордон

13097
Фокус дізнавався, де потрібні збирачі ягід, потрошителі риби, бармени на лайнерах і прибиральники в готелях, а також скільки за це платять
Невдала поїздка на сезонні заробітки стала для киянина Сергія Шрамова вдалим бізнесом.
- Чотири роки тому я з товаришами поїхав у Фінляндію на збір лісових ягід. Усіх нас кинули: за 500 євро внеску організатори не надали навіть транспорт, за ягоду платили в три рази менше, ніж обіцяли. Тоді 90 студентів зібрали речі й виїхали додому без гроша.
Сергій не засмутився і підійшов до ягід з іншого боку - тепер він сам возить людей у Фінляндію і офіційно представляє в Україні фінську ягідну компанію Ju&Ma.
На сезонну роботу за кордоном цього року небачений попит, от тільки не кожний закордон тепер кличе до себе українців - своїх безробітних нині вистачає скрізь. Через квоти на міграцію змінюється і географія "сезонки". Втім, поки видаються трудові візи, деякі іноземні компанії поспішають вивезти з пострадянського простору дешеву робочу силу.
Євроврожай
Пропозиція щод збору фінських ягід не перший рік на ринку, але нині ця робота - справжній сезонний тренд.
Студентка Катя з Одеси ще місяць тому намагалася знайти супутника на збір ягід у Фінляндії. Супутники знайшлися, але дівчина передумала. "Жінкам взагалі їхати туди не радять - робота складна, багато комарів та інших паразитів. Я краще в Центральну Європу поїду", - міркує одеситка.
- Тепер польський і чеський напрямки для українців закриваються. У Чехії нашим буквально гроші на квитки видають, аби тільки звільняли робочі місця. Посольство Польщі як і раніше надає трудові візи, але скоротилася кількість вакансій від роботодавців. І потім, у злотих зарплата за сільськогосподарські роботи залишилася колишньою, але в доларовому еквіваленті впала приблизно на $500, - говорить Сергій Шрамов.
За кіло морошки у Фінляндії платять 7-8 євро, чорниці - 1-2 євро, брусниці - 1,4 євро. За проживання доведеться віддати 5-7 євро. Харчування за свій рахунок.
- Не шкодуючи сил, за місяць можна заробити 1-1,5 тис. євро. А за сезон від 2 до 4 тис. євро, - додає Сергій.
Торік на фінські ферми, за офіційним даними, виїхала тисяча українців, на збір лісових ягід - 600. У цьому, схоже, виїде не менше - тільки в компанії Шрамова щодня лунає по 200 дзвінків на добу. Але беруть далеко не всіх.
- Західна Україна, і тільки чоловіки, - принциповий Сергій. - Люди з гірських районів розуміють, що таке ліс, що таке чорниця. Я, киянин, на зборі ягід колись заробляв максимум 93 євро в день. Люди із Західної України заробляють не менше ста, рекорд на нашій пам'яті - 174 кг і 350 євро за день.
Харків'янинові Дмитру Ошусту пощастило працевлаштуватися в Англії на збір салату:
- За півроку мені вдалося зібрати близько $3 тис. Якби не навчання, неодмінно б повернувся.
Правда, салатом Дмитрик об'ївся на все життя: першу зарплату він одержав лише на третій тиждень перебування в Англії, а з собою грошей не брав.
- Доводилося харчуватися тим, що збирали. Але, незважаючи на складнощі: півроку під дощем, не розгинаючи спини, практично без вихідних, - мені вдалося викроїти час для подорожей Англією, вивчити мову.
За словами Pr-Менеджера порталу rabota.ua Максима Муровайко, зараз кількість сезонних вакансій збільшилася на 5-10%, але потенційно українців, що бажають працювати за кордоном, набагато більше, ніж пропозицій. Суттєво скоротилися вакансії в Польщі, з Росії були змушені виїхати українські будівельники. Цікаво інше: на 5-7% збільшився попит на фахівців в сфері IT - в Україні під скорочення потрапили 10-15% програмістів, і закордон почав ними цікавитися через їхню низьку вартість. Але це вже не сезонна, а постійна робота.
Світ подивитися, себе показати
Найменший удар, відзначають експерти, довівся на сезонні роботи в сфері розваг - зарплати танцівниць хоч і знизилися, але вакансій доситатньо. Жителям Західної України, як і минулих років, пропонують зрізати печериці в польських теплицях. При нормі 12 кг на годину і 10-годинному робочому дні зарплата не дуже тішить: 2,5-4 тис. на місяць. Відкриті вакансії й на більш екзотичну роботу - потрошитель, пакувальник, засолювач риби в Норвегії. Але такий контракт укладається не менше ніж на півроку. Середня зарплата - 3 тис. євро на місяць. Серед студентів популярні кругосвітні подорожі на лайнерах - у подорожах потрібні бармени, офіціанти, помічники офіціантів і кухарів, фотографи. За прання-збирання платять $500-900, бармен одержує $1500 плюс чайові. Помічник офіціанта - від $600 до $1100. Але, як розповіли Фокусу в агентствах лайнери, що займаються працевлаштуванням, текучка в круїзах припинилася - вакансій стало менше, роботу знаходять ті, хто відправляється в рейс не вперше.
А от де і справді скоротилися вакансії на сезон, так це в Штатах. Уперше подруги Альона Власенко і Оля Кравченко потрапили в США за студентською програмою Work and Travel.
Відмовившись три місяці потрошити рибу на Алясці й заробити не тільки декілька тисяч, але і ревматизм, дівчата вирішили поїздити по Америці, побачити країну, а побіжно заробити грошей.
- Першою нашою роботою була забігайлівка з ігровими автоматами, хоча на співбесіді в Києві нам обіцяли роботу в престижному казино. Натерпівшись принижень і глузувань, ми звільнилися через день, - говорить Оля.
- Потім улаштувалися в магазин сувенірів і одягу в невеликім містечку в штаті Нью-Джерсі. За 7 доларів на годину не можна було навіть присісти: хазяї згрібали з полиць одяг і змушували його заново складати, ми забивали цвяхи і носили з підвалу важкі сулії з водою, - додає Альона.
І тоді студентки пішли в офіціантки.
- В Америці це була краща сезонна робота для наших студентів: при мізерній ставці 3 долара на годину українцям і росіянам дають дуже щедрі чайові, - пояснює Альона.
Працюючи, подруги примудрилися об'їхати сім американських штатів, відпочити і накупити в магазинах подарунків і одяг, а в Київ привезли по $3 тис. кожна. Оля віддала гроші батькам і встановила у квартирі нові вхідні двері. Альона заплатила за свою освіту.
Цього року розносити їжу і напої в Америці дівчата вже не будуть.
- Наш друг з Філадельфії володіє невеликим бізнесом. Він попередив: на роботу нині беруть тільки американців, для українських студентів місць майже немає, - говорить Альона.
За словами Георгія Гігаури з Міжнародної організації міграції, вікова категорія українців, готових працювати в сезон, - від 25 до 48 років. Однак змінюється структура міграції:
- Без роботи залишаються будівельники, але як і раніше стабільний попит на працівників у сфері туризму і розваг. Виїхати дійсно стало складніше: Польща і Чехія обмежили квоти, назрівають такі заходи в Англії і Австралії, сигнали давно чути із Франції. Що говорити - увесь Євросоюз націлився на політику протекціонізму, намагаючись уникнути насичення ринку праці іноземними робітниками і забезпечити роботою місцевих жителів.
Лінь-Матінка
У порядку експерименту кореспондент Фокуса спробувала влаштуватися мийницею підлоги за 1300 євро на місяць із безкоштовним проживанням, 5-денним робочим тижнем і 10-годинним робочим днем. На співбесіді нас чекав чоловік років тридцяти, що представився Алдасом з компанії, готелі та розважальні комплекси якої працюють в усьому світі.
- Якщо зараз не замінимо весь обслуговуючий персонал на дешевшиий, то через рік-два збанкротуємося. У кризу утримувати місцевих прибиральників стало занадто дорого, - пояснює Алдас. - Тому я набираю людей в Україні, Білорусії та Молдавії - вони добре працюють, а коштують недорого. Ми пропонуємо контракти навіть на рік-два.
Час від часу потенційний роботодавець заспокоює, мовляв, прибирання - це не соромно:
- Тим більше за кордоном - ніяких ваших швабр і цебер: спеціальні машини миють, а ви ними тільки управляєте, - описує Алдас умови праці.
- У Чехію вже не виїдеш, в Ірландії трудові візи теж не дають, - продовжує роботодавець. Ще можна потрапити в Італію, Німеччину, Англію і навіть Шотландію. Оформлення документів коштує 3 тис. євро. Близько тисячі із цієї суми повинен взяти на себе здобувач роботи, решту оплачує компанія.
- Нещодавно я оформив документи двом українцям, вони дали мені по тисячі євро кожний, а тепер трубку не беруть, ховаються. Що за ідіотизм! У вас же криза, а люди грішми розкидаються. Не розумію, - журиться співрозмовник. - Неохоче ви працювати йдете, інша справа Білорусь: там я за два дні набираю стільки людей, скільки в Україні за місяць.
Євгенія Даниленко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас