Експерт: В даний час немає передумов для істотного подорожчання нафтопродуктів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В даний час немає передумов для істотного подорожчання нафтопродуктів в Україні

Енергетика
405
В даний час немає передумов для істотного подорожчання нафтопродуктів на українському ринку, вважає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.
"Існують чинники, які сприяють подорожчанню, виправдовують його, але, в той же час, є чинники, які сприяють зниженню цін, наприклад, стабілізація гривні", - сказав він. За даними експерта, палива для реалізації зараз на ринку більш ніж достатньо, попит, хоч і пожвавився, але все одно нижчий в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, фінансова місткість ринку в квітні-травні виросла, тому передумов для якогось вибухового подорожчання немає, і не передбачається.
За словами Г.Рябцева, те підвищення цін на бензини, яке спостерігається на українському ринку зараз, пов'язано з декількома об'єктивними чинниками. Зокрема, істотне (більш ніж на 100 дол. за т) подорожчання високооктанового бензину в Європі викликало пропорційне зростання вартості партій, які імпортуються до України. Деякий тиск на ринок спричинило і підвищення на 4-6% вартості російської нафти, яку купили на травень Лисичанський і Одеський НПЗ. Крім того, експерт відзначив, що сприяють підвищенню і щодекадні рекомендації Мінпаливенерго, які завжди виявляються вищими, ніж ціни на ринку.
"Методика розрахунку Мінпаленерго враховує тільки європейські котирування. А, наприклад, той момент, що багато НПЗ купують на аукціонах дешевшу нафту українського видобутку, не врахований. І рекомендовані роздрібні ціни кожну декаду виявлялися вищими на 8-10 копійок, ніж ціни на ринку. Природно, що це спонукає трейдерів до кінця кожної декади піднімати ціни до відповідного рівня. Рекомендації Мінтопа однозначно вказують на тенденцію до зростання", - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас