Багаті теж платять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаті теж платять

2053
Незважаючи на масове безробіття і різке зниження доходів українців, виплати державних компенсацій на житлово-комунальні послуги, навпаки, скорочуються. Необхідність жорсткої економії бюджетних коштів змусила чиновників ретельніше перевіряти претендентів на одержання держдопомоги і відсівати тих, хто може оплачувати комуналку самостійно.
За даними Держкомстату, у березні субсидії на оплату комунальних послуг одержали 5% сімей, тоді як за аналогічний період минулого року - майже 6%. Найбільше тих, хто потребує державної допомоги, зафіксовано в Сумській, Донецькій і Харківській областях (7,9%), найменше - у Севастополі, Києві та Одеській області (до 1,5%). Знижується і розмір виплачених компенсацій.
У березні цей показник виявився на 5% нижчим, ніж торік, і склав у середньому 71 грн. Втім, соціальні служби Дніпропетровської, Рівненської, Львівської та Івано-Франківської областей виявилися більш щедрими, нарахувавши городянам по 186-191 грн.
Заступник начальника відділу розвитку і нормативно-правового забезпечення Міністерства ЖКГ Ігор Долинець пояснює, що скорочення обсягів виплат субсидій спостерігалося і у 2008 р.: загальна сума держдопомоги на оплату житлокомпослуг у січні-березні минулого року склала 25,2 млн грн., що в 2,5 рази менше, ніж за аналогічний період 2007 р. "Справа в тому, що доходи громадян зростали швидше, ніж комунальні тарифи. У результаті скорочувалася і частка сімей, які платять ЖЕКам понад 20% сукупного доходу, а виходить, могли претендувати на субсидію", - говорить пан Долинець.
"Криза, яка пройшлася по бюджетах більшості українців, поки не змінила ситуацію з розподілом компенсацій", - констатує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизулін.
За законодавством претендент на держдопомогу зобов'язаний надати соціальним службам довідку про доходи сім'ї за останні шість місяців, так що навіть якщо людина втратила роботу, то її попередні високі заробітки можуть стати приводом для відмови в субсидії. За даними Мінекономіки, торік порівняно з 2007 р. номінальні доходи населення виросли на 38,3%. Збільшення кількості претендентів на одержання компенсацій можна чекати влітку, коли в надаваних ними довідках відіб'ється, розпочате наприкінці минулого року, повальне зниження зарплат. Згідно з даними Міністерства економіки за перші три місяці року реальна зарплата скоротилася на 12,3% порівняно із січнем-березнем 2008 р.
Але зростання номінальних доходів населення - далеко не головна причина зменшення обсягу субсидій. Як стало відомо, працівники соціальних служб одержали негласне розпорядження максимально відтинати армію тих, хто потребує державної допомоги на оплату комунальних послуг. Дотепер чиновники досить лояльно ставилися до прохачів, найчастіше і явно не безоплатно закриваючи очі на те, що вони не відповідають вимогам, висунутим до одержувачів компенсацій. Зараз заможним громадянам навряд чи удасться заощаджувати за рахунок держави на оплаті комуналки.
Згідно із законодавством, у субсидії можуть відмовити, якщо житлоплоща претендента перевищує 21,5 кв. м на кожного члена сім'ї, у власності сім'ї перебуває дві і більше квартири або машини (навіть якщо це майно придбане в кредит), житло здається в оренду, квартира була куплена менше року тому, хтось із членів сім'ї не працює, але при цьому не зареєстрований на біржі та ін.
При соціальних службах працюють спеціальні комісії, які повинні стежити за вірогідністю наданої прохачем інформації про рівень свого добробуту. Якщо одержувача держдопомоги викриють у неправді, він ризикує не тільки втратити права на компенсацію, але і повернути державі отримані раніше виплати.
Механізм перевірки претендентів уже запущений. Тільки в Києві за останній квартал перевіряльниками було виявлено 160 випадків неправомірного нарахування субсидій на загальну суму більше 110 тис. грн. Контролери виявили, що їх одержали власники здаваних в оренду квартир, а також власники великих за площею апартаментів. За підрахунками експертів, усього по країні кількість спійманих на спробі обдурити державу наближається до тисячі.
Далі їх буде ще більше, особливо враховуючи той факт, що уряд пообіцяв представникам МВФ відкоригувати соціальні виплати, впроваджуючи адресні субсидії незаможним і диференціацію тарифів на комунальні послуги залежно від обсягів споживання води, газу і електроенергії.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас