Із заробітчан - у підприємці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із заробітчан - у підприємці

Казна та Політика
1520
Зростаючий дефіцит Пенсійного фонду, на який уже звернув увагу МВФ, змушує чиновників шукати додаткові джерела його наповнення. Вичерпавши інші можливості, держава згадала про тих, кого довгі роки воліла не помічати.
Минулого тижня Кабмін оприлюднив постанову, що регламентує процедуру сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування українськими заробітчанами. Це дозволить їм після повернення на батьківщину одержувати пенсію нарівні з усіма. Втім, самі трудові мігранти переважно вже встигли подбати про старість.
Просять допомогти грішми
На офіційному сайті Кабінету Міністрів нарешті оприлюднена урядова постанова №236 "Про роз'яснення особливостей застосування окремих норм Указу Президента від 3 липня 1998 р. для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за межами України в умовах світової фінансової кризи", прийнята ще на початку березня. Документ пропонує трудовим мігрантам стати приватними підприємцями - платниками єдиного податку, причому добровільно. Цілі уряд переслідує найблагородніші - забезпечити старість українців, що виїхали на заробітки за кордон.
Насправді ж чиновники просто шукають додаткові джерела доходу Пенсійного фонду, дефіцит якого, за неофіційними даними, наближається до 10 млрд грн. Враховуючи, що за кордоном працюють, за різними оцінками, 3-7 млн українців, сплата ними навіть мінімальних відрахувань до ПФ дозволить додатково зібрати більше 9 млрд грн. на рік.
Для того щоб стати приватним підприємцем, заробітчанину потрібно надати заповнену реєстраційну картку, ідентифікаційний код і внести реєстраційний збір у розмірі 34 грн. Причому особиста присутність зовсім не обов'язкова - документи можна переслати поштою або передати через довірену особу. Окремим пунктом у постанові зазначено, що державним реєстраторам забороняється вимагати будь-які додаткові папери.
Ставши приватним підприємцем, трудовому мігрантові доведеться щомісяця сплачувати державі як мінімум 500 грн., з яких 200 грн. - сума єдиного податку, решта - відрахування до Пенсійного фонду. Втім, це правило поширюється лише на тих, хто заробляє до 500 тис. грн. на рік. Із сум, що перевищили цей поріг, доведеться сплатити прибутковий податок у розмірі 15%. Зате тим, хто погодився на цю пропозицію, держава гарантує виплату пенсій після виходу на заслужений відпочинок.
Для охочих у майбутньому одержувати підвищену пенсію пропонуються додаткові платежі до Пенсійного фонду в розмірі 845 грн., 1690 грн. або 3530 грн. на місяць. суму, що сподобалася, заробітчанам пропонується вибрати самостійно, причому яким чином сплата зазначених сум вплине на розмір пенсії, в урядовій постанові замовчується. Не коментують цього і у самому Пенсійному фонді.
Принада для платника податків
Навіть якби держава визначила прозорі умови нарахування пенсій, то й тоді трудові мігранти не почали б масово реєструватися платниками єдиного податку. "Хоча ці внески для українців, що непогано заробляють за кордоном, копійчані, багато воліють не грати з державою в азартні ігри. Нещодавно ми розмовляли із заробітчанами в Іспанії та Португалії, пропонуючи їм вносити кошти до нашого недержавного ПФ. Але більшість із них відмовилися, стверджуючи, що вже співробітничають із пенсійними фондами в країні-роботодавцеві і довіряють їм набагато більше, ніж українським", - розповів президент компанії "Росан Капітал" Анатолій Гурський.
Крім того, про пенсію на батьківщині трудові мігранти, як правило, подбали ще до від'їзду на заробітки, віддавши свої трудові книжки на різні підприємства або в установи.
Новини з батьківщини про виявлену про них турботу викликали в заробітчан зворотну реакцію. Українці, що працюють в Італії, навіть провели мітинг біля стін нашого посольства, вимагаючи залишити їх у спокої.
"Особливо багато питань викликає пропозиція щодо сплати додаткових пенсійних внесків у розмірі 845-3530 грн. Враховуючи вкрай невисокий рівень довіри українців до вітчизняної пенсійної системи, а також той факт, що норма має рекомендаційний характер, малоймовірно, що наші співвітчизники будуть платити ці гроші", - вважає начальник міжнародно-правового відділу компанії "Аврора Консалтинг" Дмитро Самойлов.
Втім, за словами старшого партнера юридичної фірми "КМ Партнери" Олександра Мініна, у пропозиції держави стати платниками єдиного податку для заробітчан є й позитивні сторони. На сьогоднішній день Україна має угоди про усунення подвійного оподатковування з низкою країн (Австрія, США, Бразилія, Німеччина, Греція, Італія, Іспанія та ін.). Тому, сплачуючи податки на батьківщині, наші співвітчизники можуть не платити їх у країні-роботодавцеві, де сума відрахувань у кілька разів більша, ніж пропонується в Україні.
"Так що це своєрідна податкова конкуренція: наша країна намагається перетягнути на себе частину зборів, приваблюючи платників відносно лояльними умовами", - резюмує пан Мінін.
Дмитро Самойлов також вважає, що новий документ містить кілька позитивних моментів. Зокрема, постанова регламентує порядок сплати єдиного податку, передбачає можливість спрощеного продовження дії свідоцтва про державну реєстрацію (якщо людина регулярно платить податки, документ продовжується автоматично) і звільняє підприємців від подачі звітності.
Леся Павелецька
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас