Місцеві бюджети недорахуються грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві бюджети недорахуються грошей

Казна та Політика
1098
Парламент відхилив законопроект "Про місцеві податки і збори", яким Кабінет міністрів пропонував скасувати низку неефективних місцевих податків, ввести податок на нерухомість і реформувати ринковий збір і збір за паркування. Рішення депутатів, які пояснили свої дії захистом бізнесу, обійдеться місцевим бюджетам в 0,7-2 млрд грн.
Верховна рада провалила реформу місцевих податків і зборів. Учора депутати відхилили законопроект №3532 "Про місцеві податки і збори", відмовившись направити його на повторне друге читання і на доопрацювання в комітет з питань податкової та митної політики, як пропонував його голова Сергій Терьохін. Документ підтримали лише 211 депутатів - представники фракцій БЮТ, НУНС і блоку Литвина. "Прийняттям закону ми закатаємо під асфальт підприємництво, ми не вийдемо із кризи і через три радянські п'ятирічки", - пояснив такі результати голосування депутат Партії регіонів Михайло Чечетов.
Кабінет міністрів пропонував скасувати 14 малоефективних податків і зборів, зокрема комунальний податок, збір із власників собак, за проведення теле- і кінозйомки, участь і виграш у перегонах на іподромі. Натомість місцеві органи влади повинні були одержати податок на нерухомість і новий механізм сплати ринкового (буде стягуватися не з місця, а з його площі) і паркувального зборів.
Підприємці неодноразово протестували проти нової ставки ринкового збору - 0,25% мінімальної зарплати за 1 кв. м на добу. Але в останній версії законопроекту депутати запропонували зменшити її до 0,05-0,2%. Запропонована ставка збору за паркування автотранспорту склала 0,03-1% мінімальної зарплати.
У Мінфіні здивовані рішенням парламенту, відзначаючи, що місцеві органи влади тепер не одержать у бюджети додаткові 0,7-2 млрд грн на рік. "На 90% законопроект був погоджений з місцевими органами влади, - пояснило джерело. - Він повністю змінював методику ринкового збору і збору з паркування. Зараз збір платиться з паркування однієї машини, і, грубо кажучи, гроші можуть піти в кишеню паркувальнику, а було б з метражу - усе в бюджет пішло б".
За словами мера Львова Андрія Садового, відхилення законопроекту ускладнить наповнення місцевого бюджету, тому що більшу частину податків, що збираються, місто віддає в Київ. "Якщо брати 2008 рік, то в нас залишилося 28%, а вилучено в держбюджет - 72%. Це абсурдна ситуація. Ми поки виконуємо бюджет і фінансуємо всі захищені статті, але на червень-липень маємо невтішні прогнози", - відзначив пан Садовий. За його словами, Рада зобов'язана незабаром підготувати новий проект закону або доопрацювати відхилений, щоб дозволити регіонам розвиватися. У БЮТ заявляють, що такий документ повинен розробити Кабмін.
"І чим швидше, тим краще, а ми в комітеті його доопрацюємо", - сказав член комітету з питань податкової та митної політики Валерій Шаманов. "Ми будемо чекати реакції прем'єр-міністра, може, і подамо законопроект, тому що через два тижні в парламенті може змінитися думка", - сказало джерело в Мінфіні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас