8 найбільших банків України почали достроково повертати депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

8 найбільших банків України почали достроково повертати депозити

Кредит&Депозит
18417
8 з 15 найбільших українських банків послухалися Нацбанку і скасували обмеження на дострокове зняття депозитів, повідомляє в середу видання "Дело".
Постанову НБУ, яка скасовує заборону на дострокове повернення вкладів, банкіри сприйняли по-різному. У деяких банках рекомендації Національного банку послухалися практично відразу. В окремих фінустановах навіть стверджували, що зняти депозит раніше терміну можна було і колись.
Разом з тим 7 з 15 найбільших вітчизняних банків, опитаних виданням, як і раніше відмовляються віддавати вклади, термін дії яких не минув. Більшість із цих банків аргументували свою позицію тим, що ніяких повідомлень від НБУ із цього приводу не одержували.
Як повідомлялося раніше, Національний банк зняв заборону на дострокове зняття вкладів. Зокрема, своєю постановою регулятор скасував норму, згідно з якою НБУ рекомендував банкам вжити всіляких заходів для забезпечення позитивної динаміки зростання обсягу депозитів. На цю норму банкіри посилалися, коли відмовляли клієнтам у достроковому розірванні депозитних договорів.
В "Райффайзен Банку Аваль" швидко відреагували на документ із Нацбанку і до вівторка (19 травня) встигнули зняти заборону на дострокову видачу депозитів. Як повідомили співробітники колл-центру, банк готовий видати депозит через 2 дні після того, як клієнт напише заяву із проханням розірвати договір. "Підходьте у своє відділення (там, де оформлювався депозит), напишіть заяву і через два дні зможете одержати гроші", - пояснили в колл-центрі. Такий же механізм дострокового розірвання договору в банках ОТP, "Кредитпромбанк", "Альфа-Банк" і "Промінвестбанк".
Ще простіше одержати гроші в банку "Форум". Писати заяву треба тільки в тому випадку, якщо сума депозиту більша 10 тисяч гривень. "Якщо депозит менший 10 тисяч гривень, то відразу одержите гроші з каси, якщо більший, то через два дні після написання заяви", - розповів співробітник фінустанови.
Оригінальну відповідь одержали журналісти у відділенні банку "Хрещатик". "Ніяких змін у зв'язку з новою постановою НБУ в банку не відбулося. Ми як і раніше готові видавати депозити протягом трьох днів після подачі заяви", - говорить співробітник банку.
Майже така ж ситуація й у ПУМБі, відмінність полягає в тому, що співробітники банку не можуть сказати точно, через який час після написання заяви буде повернутий депозит. "До скасування мораторію ми видавали вклади на п'ятий день, а як тепер будуть повертатися депозити, нам ще не повідомили", - розповіли в колл-центрі ПУМБа.
Втім, далеко не всі банки скасували обмеження. Так, найбільша українська фінустанова "ПриватБанк" як і раніше не видає депозити достроково. Розпорядження з головного офісу ні у відділення, ні в контакт-центр банку не надходило. "У нас у банку не було офіційного паперу. На даний момент усе залишається, як і було раніше. Депозит можна забрати після закінчення його терміну", - сказала співробітниця банку.
У колл-центрі "Укрсоцбанку" повідомили, що ніякої нової інформації відносно можливості дострокового зняття депозитів до них не приходило, але про всяк випадок порадили звернутися прямо у відділення банку. Журналіст додзвонився в Шевченківське відділення банку (Київ) - його співробітники чули про скасування мораторію тільки в новинах. "Головний офіс поки не висилав ніякого розпорядження, а самостійно ми не можемо приймати такі рішення", - пояснила працівниця депозитного відділу. Така ж ситуація і в "УкрСиббанку".
В "ВТБ Банку" достроково не віддають депозити, тому що, за словами співробітниці київської регіональної дирекції "ВТБ Банку", ця фінустанова, на відміну від інших банків, ще не одержала ніяких розпоряджень від НБУ. "Письмового повідомлення від Нацбанку "ВТБ Банк" не одержував. Тому поки що ми працюємо в колишньому режимі і не можемо розривати депозити достроково", - повідомила вона. Втім, директор департаменту роздрібних продуктів "ВТБ Банку" Тарас Кириченко спростовує цю інформацію. "Ми одержали постанову НБУ і будемо її виконувати. Якщо вчора до якогось із наших відділень ще не дійшла нова інформація, то це витрати великого банку. Найближчим часом усі співробітники одержать нову інформацію", - говорить банкір.
Співробітники контакт-центру "Укргазбанку" продемонстрували серйозну поінформованість у фінансових новинах. Як повідомив менеджер банку, насправді постанова про скасування заборони на дострокову видачу депозитів не була підписана головою НБУ. "Мораторій ніхто не скасовував. Голова НБУ Стельмах заявив, що йому нічого не відомо про існування постанови щодо скасування мораторію на дострокове зняття депозитів", - повідомила співробітниця "Укргазбанку". На запитання, звідки в неї ці дані і чи можна їм довіряти, менеджер відповіла, що всі новинні сайти тільки й пишуть про це. (Насправді Володимир Стельмах говорив про мораторій у банках з введеною тимчасовою адміністрацією.)
Також не бачили ніяких внутрішніх документів про скасування мораторію і, відповідно, не видають депозити достроково в "Правекс-Банку" і "Сведбанку".
У топ-менеджерів банків, які не поспішають віддавати депозити, є своя точка зору на те, що відбувається. Наприклад, заступник голови правління "Укргазбанку" Олена Дмитрієва говорить, що мораторію не існує вже із грудня минулого року. "Початкова постанова (№ 413 від 12 грудня) не вводила мораторій, тому некоректно говорити, що скасування другого пункту є скасуванням мораторію. Але ми намагаємося максимально задовольнити всі вимоги клієнтів", - пояснює Дмитрієва.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас