Telenor - один на один з "Альфою" і російським законодавством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Telenor - один на один з "Альфою" і російським законодавством

1602
Норвезька телекомунікаційна компанія Telenor, що конфліктує зі своїм російським партнером "Альфа-груп", одержала остаточне підтвердження того, що на допомогу виконавчої влади РФ їй розраховувати не варто.
Втім сигнал, отриманий у вівторок, можна трактувати і навпаки - як свідчення "рівновіддаленості" влади і небажання в будь-якій формі допомагати непосидючому вітчизняному інвесторові. А можна не трактувати взагалі.
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін за підсумками переговорів зі своїм норвезьким колегою Йенсом Столтенбергом заявив, що російський уряд не є зацікавленою стороною в суперечці "Альфи" і Telenor, і що цей конфлікт повинен вирішуватися відповідно до російського законодавства.
У свою чергу Столтенберг заявив, що під час обговорення цієї ситуації сторони поклали відповідальність за досягнення рішень щодо цього питання на самі компанії - учасниці суперечки.
$2 млрд або вимпелком
Конфлікт "Альфа-груп" і Telenor, (володіють, відповідно, 44% і 29,9% акцій "Вимпелкому"), що не припиняється вже більше чотирьох років, останнім часом, зважаючи на все, досяг найвищої точки. Інвестиції Telenor у "Вимпелкомі" перебувають під загрозою через позов офшорної компанії Farimex, що володіє ADR на 0,002% статутного капіталу оператора. Telenor впевнений, що за Farimex стоїть "Альфа-груп". Представники "Альфи" і Farimex заперечують афілійованість між цими компаніями.
Наприкінці лютого 8-й Апеляційний суд Омська ухвалив стягнути з Telenor $1,728 млрд на користь "Вимпелкому" за позовом Farimex для компенсації його збитків у зв'язку із затягуванням угоди щодо придбання мобільного оператора ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС).
Telenor відмовився виконувати рішення суду, тому стягнення може бути звернене на акції "Вимпелкому", що належать норвезькій компанії. Майже весь пакет Telenor у "Вимпелкомі" - 26,6% - з 11 березня арештований судовим приставом. Під арешт не потрапили тільки акції "Вимпелкому", які норвезька компанія тримає у формі ADR.
Виходячи з оцінки РТС, яку біржа надала у відповідь на запит Федеральної служби судових приставів, вартість арештованого пакета становить $1,8 млрд. Також Telenor повинен виплатити державі виконавський збір за відмову від своєчасної виплати коштів у розмірі $120 млн, що відповідає 7% від боргу.
Telenor подав касаційну скаргу на рішення омського суду до федерального арбітражного суду Західно-Сибірського округу, розгляд призначений на 26 травня.
Клопотання норвезької компанії щодо призупинення виконання рішення омського суду було відхилено судом Західно-Сибірського округу. 28 квітня суд відхилив касаційну скаргу Telenor на цю відмову. Паралельно Арбітражний суд Москви розглядає клопотання Telenor щодо призупинення виконавчого провадження за позовом Farimex. Чергове слухання справи відбудеться 3 червня.
Усе буде в рамках закону
"У російського уряду в цій компанії немає ніякого інтересу, ми не є акціонерами цієї компанії, тому можемо бути абсолютно нейтральними і незалежними", - сказав Путін, пояснивши, що в держави немає акцій ані "Вимпелкому", ані "Альфа-груп".
Відповідаючи на запитання про можливі "елементи корупції" навколо цієї ситуації в офіційних структурах, В.Путін нагадав, що існує таке поняття, як презумпція невинності.
"Тому ставити в публічному плані, у публічній площині питання про корумпованість тих або інших офіційних структур у цій ситуації не має підстави, на мій погляд (це) просто некоректно", - сказав Путін.
Прем'єр підкреслив, що якщо такі відомості з'являться, то у відповідь піде відповідна реакція. Він підкреслив, що російський уряд зацікавлений у тому, щоб іноземні інвестори на території Росії почували себе комфортно.
"Але всі повинні будуть підкорятися закону - у цьому випадку (закону) РФ", - сказав Путін.
Він висловив побажання, щоб, як і в інших сферах, в сфері телекомунікацій російські та норвезькі компанії домовлялися між собою, "а не вставляли ціпки в колеса один одному".
Одночасно Путін нагадав, що норвезька держава серйозно презентована в компанії Telenor, маючи там блокпакет - 29% акцій.
"Наше завдання в тому, щоб забезпечити роботу з вирішення цієї суперечки в правовому просторі", - сказав Путін.
Заява Путіна про те, що уряд РФ не буде втручатися в корпоративний конфлікт Telenor і "Альфи", увінчала аналогічні по суті попередні висловлювання російських чиновників рангом нижче - міністра закордонних справ Сергія Лаврова, першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова і першого віце-прем'єра Віктора Зубкова.
Тим часом, юристи Telenor неодноразово висловлювали сумніви в неупередженості омського і тюменського судів, висловлюючи надію на те, що Вищий арбітражний суд РФ спростує рішення інстанцій, що стоять нижче.
"Я висловив свою думку про те, що не можна допустити того, щоб трапився примусовий продаж акцій компанії ("Вимпелкому") доти, поки це питання не буде остаточно розглянуте в російській судовій системі", - сказав Столтенберг після зустрічі з Путіним.
"Якщо всупереч нашому запиту про припинення виконання судового рішення, наші інвестиції в "Вимпелком" будуть украдені, ми будемо розглядати це як злочинні дії проти Telenor і його акціонерів", - заявляв раніше виконавчий віце-президент норвезької компанії Ян Едвард Тігесен.
"Це більше не є простою суперечкою між двома акціонерами, процес уже перейшов у ту фазу, коли нелегальні дії, підтримувані російськими судами, вплинуть на акціонерів Telenor і завдадуть серйозної шкоди міжнародній репутації Росії. Ми віримо, що російський уряд усвідомлює, наскільки негативний ефект подібні дуже серйозні помилки правосуддя можуть справити на майбутнє іноземних інвестицій у Росії, і вживе необхідних заходів, щоб цього уникнути", - відзначав Тігесен.
Позицію невтручання уряд РФ займав і в іншому великому конфлікті вітчизняних і закордонних співвласників російського активу. Мова йде про торішню корпоративну суперечку акціонерів нафтогазової компанії ТНК-ВР - консорціуму "Альфа-груп", Access Industries і Renova з одного боку, і британської ВР - з іншого. Конфлікт навколо ТНК-ВР закінчився компромісом, однак більшість експертів сходяться на думці, що домовленості з BP "Альфа" може занести собі в актив.
На відміну від російської влади, норвезькі чиновники неодноразово заявляли про своє прагнення допомогти Telenor уникнути втрати частки в "Вимпелкомі".
Так, коли пакет "Вимпелкому" в Telenor був арештований, міністр торгівлі та промисловості Норвегії Сільвія Брустад заявила, що уряд країни розцінює ситуацію навколо "Вимпелкому" як " найбільш серйозну проблему у двосторонніх відносинах Росії та Норвегії". "Ми задіємо всі доступні канали, щоб надати підтримку Telenor", - говорила Брустад.
Норвежцям доведеться поступитися?
Протиріччя між акціонерами другого за розмірами російського стільникового оператора виплили назовні в лютому 2005 року, коли норвежці виступили категорично проти покупки "Вимпелкомом" УРС, посилаючись, зокрема, на економічну недоцільність угоди з урахуванням її завищеної суми, високого рівня проникнення мобільного зв'язку в Україні та сформованої трійки лідируючих гравців.
На думку "Альфи", норвезька компанія намагалася заблокувати угоду "Вимпелкому" через конфлікт інтересів. Незважаючи на заперечення Telenor, "Вимпелкому" за підтримки "Альфи" восени 2005 року вдалося купити 100% УРС.
З того часу Telenor і "Альфа" обговорювали різні варіанти розподілу спільних активів, однак домовитися поки не змогли.
Цієї весни Telenor розповідав про своє нинішнє бачення потенційної угоди: норвежці запропонували обміняти приналежні "Альфі" 43,5% "Київстару" на 4,9% акцій "Вимпелкому" і грошову компенсацію. За такого варіанту Telenor консолідував би 100% "Київстару" і зберіг би блокпакет (25%) у "Вимпелкомі".
У свою чергу, Altimo, що управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп", пропонувала норвежцям об'єднати "Вимпелком" і "Київстар". У випадку реалізації такої угоди в Altimo і Telenor виявилося б по 40% акцій об'єднаного оператора, а решта - у міноритаріїв.
Telenor готовий до конструктивних переговорів і пошуків рішення, вигідного для всіх сторін, заявляли раніше представники компанії. Однак судові переслідування з боку Farimex не змусять Telenor піти на поступки на шкоду її інтересам, підкреслювали норвежці. Позиція компанії не змінилася: вона готова сісти за стіл переговорів, тільки якщо Farimex відмовиться від своїх претензій, заявила "Інтерфаксу" у понеділок директор із зовнішніх зв'язків Telenor Russia Анна Іванова-Галіцина.
Тим часом, переговори між Telenor і Altimo уже йдуть "інтенсивно", повідомив нещодавно перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков після зустрічі із президентом норвезької компанії Йоном Фредріком Баксаасом.
Не виключено, що ситуація навколо "Вимпелкому" стала однією із причин, що спонукали російський уряд задуматися про обмеження прав іноземних інвесторів у російських телекомунікаційних компаніях.
Над розробкою таких обмежень, зокрема, працює Мінкомзв'язку РФ. "Якби ми законодавчо сказали (іноземним інвесторам): так, можна брати участь (у капіталі російських телекомів ), але на правах нестратегічного партнера, то це багато в чому запобігало б виникненню подібних конфліктів", - говорив глава Мінкомзв'язку Ігор Щоголєв в інтерв'ю газеті "Ведомости", відповідаючи на запитання про суперечку між "Альфа-груп" і Telenor.
"Зараз ми з юристами обговорюємо питання (як це можна реалізувати), аналізуємо досвід інших країн. У законодавстві можуть бути застереження, знаючи про які, компанія, що купує пакет певного розміру, розуміла б, що вона може одержувати з нього дивіденди, але в неї не буде можливості впливати на вибір стратегічного курсу", - пояснював міністр.
Щоголєв підкреслював, що на ті компанії, які вже здійснили інвестиції в російську телекомунікаційну галузь, нововведення, у випадку їх прийняття, поширюватися не будуть.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас