Аналітики: Зниження ВВП Росії в 2009 році складе 3-5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Зниження ВВП Росії в 2009 році складе 3-5%

Казна та Політика
188
Міністр економічного розвитку РФ Ельвіра Набіулліна допускає, що спад у російській економіці може скласти цього року до 8%. Експерти налаштовані більш оптимістично, але не виключають, що ситуація може розвиватися найнепередбачуванішим чином.
Єдиної точки зору на цю тему, зрозуміло, немає. Тільки в перші тижні травня були озвучені думки, які припускають як оптимістичний варіант подальшого розвитку подій, так і, прямо скажемо, катастрофічний.
Буквально вчора аналітики Goldman Sachs Group Inc знизили свій прогноз щодо зростання російської економіки цього року. Тепер експерти вважають, що ВВП Росії скоротиться на 7,5%. Попередній прогноз теж не був занадто оптимістичним і передбачав падіння на 5,5%. Однак зниження споживчої активності на 7% і капітальних інвестицій на 15% змусили банк переглянути свої очікування.
Аналогічної точки зору дотримується також Європейський банк реконструкції та розвитку. Кілька днів тому ЄБРР переглянув прогноз динаміки економік країн, що розвиваються, Європи, погіршивши, зокрема, оцінку падіння ВВП Росії та України. Правда, аналітики ЄБРР виявилися більш радикальні – прогноз, що передбачає скорочення російської економіки на 7,5% змінив очікування зростання на рівні 1%.
Основний сценарій Мінекономрозвитку РФ передбачає скорочення економіки РФ на 6,0 % в 2009 році. Стільки ж прогнозують Міжнародний валютний фонд і Світовий банк. Проте, у світлі нових даних прогноз щодо ВВП переглядається знову і знову. Як оцінюють перспективи провідні російські аналітики на сьогоднішній день?
Головний економіст ФК "Відкриття" Данило Левченко відзначив, що низка цифр, озвучених сьогодні Набіулліною, являє собою констатацію того, що існує велика невизначеність в "головах планувальних органів".
"Реального розуміння, куди піде ситуація, фактично немає. Зараз, коли дані даються в настільки широкому коридорі, зрозуміло, що ситуація, насправді, може розвиватися найнепередбачуванішим чином", - вважає експерт.
"Якщо говорити про кінець року, то прогноз досить песимістичний, незважаючи на статистику. Я думаю, що ВВП цього року в порівнянні з попереднім роком упаде на 3%-5%", - відзначив Данило Левченко.
Економіст указав також на те, що існують "катастрофічні варіанти розвитку сценарію", які "не є неймовірними". "Поки я їх не дотримуюся", - повідомив експерт.
Старший економіст ВТБ-Капітал Олександра Євтіфьєва вважає, що прогноз спаду ВВП Росії на рівні 8% занадто песимістичний. Вона припустила, що досить сприятливий вплив на економіку може мати не тільки стабільність російської валюти, але й динаміка цін, що спостерігається останнім часом на ринку "чорного золота".
"Незважаючи на те, що проблема стабілізації банківської системи поки залишається, однаково є надія на те, що друге півріччя може виявитися кращим, ніж перше", - вважає економіст.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас