АМКУ констатує, що змову на торгах важко довести як в Україні, так і в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ констатує, що змову на торгах важко довести як в Україні, так і в Росії

558
В Антимонопольному комітеті України констатують, що змову на торгах важко довести як в Україні, так і в Росії.
Як повідомили в російській антимонопольній службі, про це заступник голови Антимонопольного комітету України Микола Лисицький заявив під час доповіді про діяльність Підгрупи з вдосконалювання розслідування картелів на міжнародному семінарі з питань боротьби з картелями в Санкт-Петербурзі.
"Практика розслідувань показала, що немає єдиного шляху виявлення змов. Ці махінації іноді дуже важко виявити і розслідувати. Учасники торгів, найімовірніше, уживають заходів до того, щоб створити видимість конкуренції там, де її насправді нема", - сказав М.Лисицький.
У той же час, він відзначив, що потенційні учасники змови повинні дійти згоди, оскільки вони не можуть домовитися про лінію поведінки без взаємодії один з одним. "Ця взаємодія (телефонні розмови, особисті зустрічі або у формі документів) обов'язково залишить сліди, по яких може піти розслідування", - впевнений М.Лисицький.
Замголови українського антимонопольного відомства також повідомив про український досвід боротьби з картелями. За словами М.Лисицького, кількість припинених порушень у вигляді антиконкурентних погоджених дій збільшилася з 131 порушення в 2007 році до 254 в 2008 році. Більша частина порушень була пов'язана із установленням цін (25,6% від загальної кількості порушень в 2008 році), викривленням тендерів (11,4%), усуненням з ринку (5,9%), розподілом ринків (1,2%). Найбільші штрафні санкції, які були накладені Антимонопольним комітетом України за ці порушення, склали від 300 тисяч до 1,3 млн. грн.
За даними М.Лисицького, порушення найчастіше зустрічаються на олігопольних ринках: паливно-енергетичного комплексу (світлих нафтопродуктів, зрідженого газу), агропромислового комплексу (хліба та хлібобулочних виробів, послуг із закупівлі молока, м'яса) і пасажирських перевезень.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас