Укрпромбанк поміняв адміністратора на ліквідатора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанк поміняв адміністратора на ліквідатора

14725
Після чотирьох місяців роботи Укрпромбанку в режимі тимчасового адміністрування у фінустанові відбулася зміна влади. На посаду тимчасового адміністратора замість Олександра Майданюка призначений "головний ліквідатор" банків України Костянтин Раєвський, що є начальником департаменту НБУ з припинення діяльності банків.
Офіційна версія рокіровки в банку - відхід Олександра Майданюка з Укрпромбанку за власним бажанням. "Він сам написав заяву у зв'язку з особистими обставинами", - повідомив директор дирекції НБУ з банківського регулювання і нагляду Василь Пасічник. Втім, сам Майданюк з банку йти не поспішає. "Я залишаюся в Укрпромбанку. Костянтин Раєвський запропонував мені працювати разом з ним", - розповів Олександр Майданюк.
Джерело в Укрпромбанку повідомило "Делу", що основною причиною зміни керівництва банку є мережа автозаправок ANP, яка перебуває в заставі у фінустанови. А лобістом відходу Майданюка з посади тимчасового адміністратора виступила група "Приват".
Нагадаємо, група "Приват" вела угоду з купівлі заправок ANP у колишніх власників Укрпромбанку, однак завершенню угоди перешкодило введення в банк тимчасової адміністрації. Після цього "Приват" подав судовий позов на Укрпромбанк із вимогою вивести заправки з-під застави. Однак після закінчення трьох місяців суд так і не виніс ніякого рішення. Згідно з даними Олександра Майданюка, сума кредиту під заставу заправок становить близько 5 мільярдів гривень і левова частина цієї позики не була повернута банку.
"Минулої середи делегація "Привата" відвідала Укрпромбанк і оголосила, що новим тимчасовим адміністратором буде призначена людина із ПриватБанку", - говорить джерело в "Укрпромі".
Однак "Привату" не вдалося поставити на чолі банку свою людину, тому що конфлікт навколо заправок привернув увагу вищого керівництва НБУ. Джерело в Мінфіні повідомило, що Раєвського відправив керувати Укрпромбанком особисто голова НБУ Володимир Стельмах і саме через суперечку із заправками ANP. "Сам Стельмах дав вказівки послати в Укрпромбанк Раєвського, щоб не дати "Привату" відсудити собі заправки", - говорить чиновник.
Учасники ринку вважають, що Раєвський призначений у банк не для того, щоб почати його ліквідацію. "Якщо банк не виконає всіх вимог, які ставляться для рекапіталізації, буде розглядатися питання ліквідації, але в банку велика кількість вкладників, тому навряд чи його будуть ліквідувати", - говорить тимчасовий адміністратор банку "Київ" Віктор Мироненко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас