Кредитори відмовили банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитори відмовили банку "Надра"

Фондовий ринок
10266
Численні інвестфонди прагнуть скористатися слабкою позицією української влади, яка занадто затягла процес рекапіталізації банків і вимагають погасити всі борги "Надра" відразу після націоналізації банку. Експерти очікують, що аналогічну стратегію іноземні кредитори застосують стосовно всіх проблемних банків, які стоять у черзі за державною допомогою, що може стати причиною різкого зростання зовнішнього держборгу і навіть привести до крос-дефолту України
Банк "Надра" сильно заборгував зовнішнім кредиторам. Цього року обсяг виплат по зовнішньому боргу становить приблизно $480 млн., усього ж фінансова установа заборгувала закордонним кредиторам близько $1 млрд. Банк найняв інвестиційну компанію Rotschild, аудиторську компанію Ernst&Young і юристів з "Саланс" для реструктуризації свого зовнішнього боргу. Однак консультанти поки не досягли особливих успіхів.
Як повідомив представник одного з іноземних інвестиційних фондів, після зустрічей, що відбулися, фінансових консультантів банку з низкою закордонних інвесторів, що мають найбільш великі пакети боргових зобов'язань банку "Надра", консенсус так і не був досягнутий.
З чуток, у зустрічах у Нацбанку брали участь більше 10 інвесторів, серед яких були такі фонди, як Fidelity, Metlife, Bankinvest і Schroders. І більша частина присутніх висловила незгоду із пропозицією банку реструктуризувати заборгованість,і зокрема, конвертувати частину боргу банку в його капітал.
"Ми розцінюємо цю заяву як нездатність банку обслуговувати свої зобов'язання і вважаємо її неприйнятною, у зв'язку з невідповідністю ціни зобов'язань банку поточній вартості його акцій", - сказав співрозмовник. За його словами, інвестори вважають, що погашення боргів банку "Надра" може взяти на себе держава, яка повинна ввійти в капітал банку найближчим часом. Банкіри говорять, що таку позицію інвесторів розділяють у посольстві США в Україні, про що дипломати вже неодноразово говорили в секретаріаті президента і Кабміні.
У свою чергу, тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська заявила, що процес переговорів з інвесторами не завершений. "Це досить тривалий процес, - говорить пані Жуковська. - Тому зараз ще рано говорити про якісь конкретні результати". За її словами, тільки через два тижні банк надасть інвесторам свій бізнес-план, розрахований до 2012 р., і тільки тоді можна буде говорити про якісь варіанти реструктуризації.
Адміністратор впевнений, що їй удасться переконати іноземних інвесторів реструктуризувати борги банку, тому що є всі підстави для відновлення його нормальної роботи. "Зараз ми підтримуємо ліквідний залишок на коррахунку більше 500 млн. грн., виплатили близько 50% усіх процентних платежів за цей місяць і продовжуємо роботу над поліпшенням фінансового становища банку", - говорить Жуковська.
Однак опитані фінансисти дотримуються думки, що іноземні кредитори будуть прагнути уникнути реструктуризації боргів банку, у надії одержати їх від держави після націоналізації проблемних банків.
Аналогічної тактики іноземні інвестори будуть дотримуватися і відносно зовнішніх боргів інших банків, що прагнуть провести реструктуризацію. Мовляв, в уряду не буде іншого виходу, крім як виплатити зовнішні борги проблемних банків за рахунок скарбниці і резервів НБУ. "Кабмін занадто довго затягував з рекапіталізацією банків, і зараз час грає на руку іноземним кредиторам - вони будуть максимально затягувати переговори про реструктуризацію і можуть переграти Кабмін", - говорить директор фінансової компанії "Фактор" Георгій Кононов.
Як повідомило джерело в Мінфіні, зовнішня заборгованість інших шести банків, поданих на рекапіталізацію, на сьогодні становить ще близько $0,5 млрд., і держава поки не має наміру брати її на себе. "Ми зажадали, щоб тимчасові адміністратори і власники банків, що подали клопотання про рекапіталізацію, в обов'язковому порядку досягли домовленостей про реструктуризацію зовнішньої заборгованості.
Держава не планує брати її на себе, тому що це приведе до моментального пред'явлення боргів до погашення", - говорить чиновник. Він відзначає, що відмова виконати вимогу кредиторів буде означати крос-дефолт держави, що вкрай небажано для Кабміну. У свою чергу, один з банкірів вважає, що не всі власники і тимчасові адміністратори будуть зацікавлені в реструктуризації зовнішніх боргів своїх банків, тому що навіть при ТА вони є для них інструментом, найчастіше схемним, для заробляння грошей. "Особливо це стосується банків з тимчасовою адміністрацією - для власників це прекрасний захист від кредиторів, і вони можуть користуватися ним ще як мінімум 3-4 місяці, - говорить банкір. - Зацікавлені в реструктуризації боргів і підтримці своїх банків тільки такі власники, як Василь Горбаль і Костянтин Жеваго, тому що їхні банки продовжують працювати і мають шанс залишитися на ринку".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас