Падіння продовжує зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння продовжує зростання

Валюта
2807
Початок II кварталу не виправдав надій банкірів на стабілізацію ситуації в кредитній сфері. У квітні банки перерахували в резерви 5,47 млрд грн, збільшивши загальний збиток системи ще на 2 млрд грн - до 9,2 млрд грн. Банкіри говорять, що ситуація з погашенням кредитів проблемними позичальниками не поліпшується, і тому банки для зменшення своїх збитків продовжать зниження ставок за депозитами.
У квітні банки як і раніше нарощували резерви, збільшивши їх на третину, або 5,47 млрд грн, повідомили вчора в Нацбанку. Сума додатково сформованих банками резервів виявилася майже ідентичною середньомісячним відрахуванням в I кварталі - 5,98 млрд грн, що не виправдало надій банкірів на зниження збитків в II кварталі. За підсумками січня-квітня банківські відрахування в резерви досягли 22,79 млрд грн, а чистий збиток - 9,23 млрд грн. У зв'язку з активним формуванням резервів такі видатки (38,66% усіх витрат) уже практично зрівнялися з найбільшою категорією витрат банків - процентними витратами - 39,68%.
У квітні знизилися темпи зростання доходів банків - з 68,1% в I кварталі до 60,5% за підсумками січня-квітня - 49,7 млрд грн. При цьому темпи зростання видатків сповільнилися всього з 120% до 110% (досягли 58,9 млрд грн). Незважаючи на збереження збитковості банківської системи, видатки з податкк на прибуток на 1 травня склали 402,3 млн грн, що на 190 млн грн більше, ніж в I кварталі. Таким чином, прибуткові банки у квітні заробили майже стільки ж, скільки в I кварталі.
Банкіри підтверджують збереження високих темпів збільшення проблемної заборгованості, під яку вони змушені формувати більші резерви. "Клієнти дуже хитливо себе почувають і не можуть виконувати зобов'язання щодо своєчасних платежів, - говорить голова правління банку 'Форум' Ярослав Колісник. - Травень - це момент істини: стане видно, як себе почувають позичальники. Але тільки в серпні буде зрозуміло, як банки зможуть управляти своїми кредитними портфелями. Застави можуть зменшити резерви, але це буде відбуватися повільно".
У найближчі місяці очікується зростання заборгованості. "Проблемні кредити не зменшуються, просто в корпоративному і роздрібному секторах різні тенденції. В одних банків ситуація з фізичними особами поліпшується, в інших - ні, хоча Нацбанк зробив багато чого для того, щоб населення могло погашати позики. Усе залежить від того, як банки відпрацювали. У корпоративних клієнтів усе залежить від галузі та обсягів, - відзначає заступник голови правління ПУМБ Олександра Воропаєва. - II квартал буде складніше, ніж I. Навіть у гарні часи рік вирівнюється за рахунок III кварталу".
За словами голови правління УкрСиббанку Сергія Наумова, банки формують резерви в рахунок майбутніх втрат. "Якщо ситуація не стабілізується, вони перетворяться в реальні втрати. Але якщо кредити реструктуризувати, резерви зменшаться", - пояснив він. Щоб не допустити подальшого зростання збитків, банкам доведеться шукати можливості збільшення доходів і скорочення видатків.
"Для зменшення видатків через великі відрахування в резерви банки застосують комплексні заходи. Найголовніше - робота із простроченою заборгованістю, - впевнений експерт. - Банки постараються зменшити витрати на фондування і будуть залучати депозити під менші відсотки.
Підвищувати ставки за кредитами зараз нема рації, тому що люди взагалі перестануть платити". Знижувати ставки за депозитами банки вже почали. За даними НБУ, до 1 травня середня ставка по строкових гривневих вкладах упала на 5,2 процентних пункту, до 14,5%, з піка, зафіксованого 1 березня, - 19,7%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас