Стельмах: Рекапіталізації підлягають лише "Укрпромбанк" і банк "Київ", решта підлягає капіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Рекапіталізації підлягають лише "Укрпромбанк" і банк "Київ", решта підлягає капіталізації

Казна та Політика
3142
Рекапіталізації підлягають лише два українські банки - "Укрпромбанк" і банк "Київ", це ті банки, у яких повністю втрачений капітал. Про це повідомив журналістам голова НБУ Володимир Стельмах, перебуваючи з офіційним візитом у Швейцарії в складі делегації на чолі із Президентом України Віктором Ющенком, передає кореспондент РБК-Україна. Відносно інших банків, де передбачене залучення державного капіталу, буде задіяна процедура капіталізації, відзначив голова НБУ.
Він також підкреслив, що в нинішній ситуації зі зміцнення гривні відсутня спекулятивна складова, і це зміцнення відбувається винятково з об'єктивних причин.
У той же час Стельмах заявив, що переломне поліпшення ситуації в банківській сфері ще не відбулося, однак, значно виріс запас потужності банківської системи України. Так, наприклад, якщо кілька місяців тому на валютному ринку реалізовувалися Нацбанком 1-2 млрд дол., то за останній місяць ця сума склала лише 100 млн дол., і ця пропозиція, за словами голови НБУ, не знайшла попит повною мірою.
Стельмах також заявив, що населення на сьогодні вже не скуповує, а продає валюту, враховуючи посилення гривні.
Він відзначив, що останнім часом значно підсилилася наповнюваність Фонду гарантування вкладів. Якщо раніше обсяг фонду становив 1,5 млрд грн, то тепер він виріс до 4 млрд грн, зокрема, через те, що лише з початку року НБУ перерахував 2 млрд грн зі свого прибутку до фонду. НБУ і надалі 25% від свого прибутку буде перераховувати на рахунок цієї установи, додав Стельмах.
Говорячи про девальвацію гривні на початку року, голова НБУ відзначив, що 60% девальвації було викликано як стресовим станом населення, яке масово скуповувало валюту, так і політикою комерційних банків у той період, ("спекулятивною діяльністю банків з іноземним капіталом").
Уперше в історії МВФ фонд виділив кредит, який частково піде на покриття дефіциту бюджету, додав Стельмах, коментуючи виділення другого траншу кредиту МВФ Україні.
Голова НБУ також додав, що всі платежі в держбюджет з боку НБУ проходять відповідно до законодавства і статуту Нацбанку. "5 квітня був підписаний аудиторами звіт, що в НБУ близько 8 млрд грн перевищення доходів над видатками, і ці кошти НБУ повинен оплатити в бюджет. Ми раніше оплатили авансом 3,5 млрд і доплатили суму, яка залишилася", - заявив він.
Нагадаємо, наприкінці минулого року гривня девальвувала на 52%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас