"Ъ": Власники торгових приміщень не зможуть підвищувати вартість оренди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Власники торгових приміщень не зможуть підвищувати вартість оренди

1364
Мінекономіки разом з Держкомітетом з питань підприємництва вчора опублікувало проект наказу, що затверджує "Порядок розрахунків цін на послуги та оренду торговельних приміщень і їх обслуговування в торговельних об'єктах, на ринках". У випадку його прийняття власники приміщень для підвищення орендної плати повинні будуть доводити його необхідність у зв'язку зі зниженням своєї рентабельності. Причому орендна ставка повинна враховувати ціну і розмір торговельного об'єкта, а рентабельність від його здачі не зможе перевищувати 20%. За словами учасників ринку, у Києві та обласних центрах у галузі об'єктів цей показник вищий.
"Є ціла низка торговельних об'єктів, де немає конкуренції: ринки в невеликих містах, окремі торгові центри, альтернативи яким нема, - відзначила глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. - І часто власник самовільно збільшує орендну плату, не залишаючи вибору торговцям, що відображається на цінах для споживачів". Вона нагадала, що в умовах кризи держава зробила перший крок – знизила вартість оренди держвласності на 55%. За виконанням наказу буде стежити Держцінінспекція. "А якщо буде мало – підключимо прокуратуру", - пообіцяла пані Кужель.
Імовірність затвердження документа досить висока: його розробка передбачена постановою Кабміну №278 від 5 березня "Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг і оренду торговельних приміщень у торговельних об'єктах, на ринках із продажу продовольчих і непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи". Документ, зокрема, обмежує норму рентабельності і дає зразок нового стандартного договору оренди.
Учасники ринку ініціативою Мінекономіки здивовані. "Об'єкт, у діяльність якого втручається держава, не буде цікавий інвесторам. Орендар платить стільки, скільки готовий платити, - підкреслив заступник директора "Української торговельної гільдії" Віталій Бойко. - Тим більше в умовах кризи орендар диктує власникам торгцентрів вигідні для себе умови". "Якщо я добився низької собівартості будівництва, то, обмежуючи норму рентабельності, держава забирає мою ефективність. Який сенс тоді домагатися ефективності?", - обурений директор з розвитку проектів девелоперської компанії "Стокман" Сергій Овчинников.
За словами пана Бойка, проти нововведень уже виступили власники 70 торгових центрів, які направили в Держкомпідприємництва лист із вимогою не вводити обмеження, тому що вважають, що наказ суперечить нормам українського законодавства. "Протестів дуже багато, - визнає Олександра Кужель. - Але для нас головне – захистити права орендарів і споживачів". На думку партнера адвокатської компанії Astapov Lawyers Ігоря Черезова, власники торговельних об'єктів можуть оскаржити наказ: "Норма рентабельності буде обмежуватися постановою Кабміну, яку можна оскаржити в суді. Подібні прецеденти вже існують".
Олена Сініцина, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас