Пиво хильне горя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пиво хильне горя

Казна та Політика
1850
Уряд продовжує підвищувати акцизи на алкогольну продукцію. Учора Кабінет міністрів схвалив проект закону про збільшення ставок акцизного збору на пиво і кріплені вина на 74% і 280% відповідно, щоб залучити в бюджет 730 млн грн. Учасники ринку вважають, що підвищення акцизів і, як наслідок, цін підсилить спад виробництва в галузі до 20%, тому що споживачі переключаться на більш дешевий алкоголь.
Учора Кабінет міністрів схвалив законопроект, яким запропонував Верховній раді збільшити ставки акцизного збору на пиво на 74,2% - з 0,31 грн/л до 0,54 грн/л і кріплені вина з вмістом алкоголю до 19,5% - з 0,5 грн/л до 1,4 грн/л (+280%), повідомив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський.
Акциз на натуральні виноградні вина уряд пропонує залишити без змін (0,25 грн/л), тоді як ще в березні пропонувалося збільшення ставки до 0,5 грн/л. За словами Уманського, від збільшення акцизу на пиво уряд планує залучити в бюджет 260-280 млн грн, а від збільшення акцизу на вино - близько 350 млн грн. Дату підвищення акцизів чиновник журналістам не повідомив. Ініціатива уряду відповідає його політиці зі збільшення податків на споживання.
Крім того, це перша пропозиція Кабміну щодо підвищення акцизу на пиво. Раніше збільшити ставку оподатковування на пиво вже з 1 липня пропонували народні депутати. Зокрема, у квітні Сергій Терьохін, Костянтин Бондарєв (обидва - БЮТ) і Євген Геллер (Партія регіонів) зареєстрували в парламенті законопроект про підвищення акцизу на пиво на 93,5% - до 0,6 грн/л. А почесний президент компанії "Олімп", народний депутат Павло Климець (ПР) вніс проект закону, яким запропонував рекордне збільшення акцизу: на 0,5 грн/л - до 0,81 грн/л (+161%), а з 1 січня 2010 року - до 1,01 грн/л.
Учасники ринку впевнені, що урядові ініціативи збільшать скорочення обсягу виробництва, яке відбувається зараз через економічну кризу. "Кабмін запропонував більш лояльне збільшення акцизних ставок, але зростання акцизів більш ніж на 70% ускладнить падіння ринку, яке почалося в II півріччі 2008 року і триває дотепер. Тільки за I квартал ринок упав на 10% і у випадку збільшення акцизів може обрушитися ще до 20%. І, як наслідок, пивні компанії будуть скорочувати робочі місця та обсяги виробництва, - відзначив фінансовий директор '"Славутич" Carlsberg Group' Олександр Говядін. - Ми не проти підвищення акцизу, якщо воно буде планомірним, наприклад у розмірі інфляції". "Більшість підприємств пивної галузі закінчили минулий рік зі значними збитками, тому введення додаткових акцизів негативно вплине на розвиток ринку.
Є ризик, що зі зростанням цін на пивну продукцію споживач буде переключатися на більш дешеві сегменти інших алкогольних напоїв", - повідомив генеральний директор компанії Sabmiller Ігор Тихонов.
Не згодні учасники ринку і з підвищенням акцизу на вино. "У випадку збільшення акцизів на кріплені вина уряду навряд чи вдасться залучити заплановані 350 млн грн, оскільки це приведе до зниження обсягів споживання. Наприклад, у селах, де ця продукція популярна, споживачі будуть купувати більш дешевий алкоголь", - сказав віце-президент Української торгово-промислової конфедерації Юрій Жихарєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас