"Ъ": Немилості просимо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Немилості просимо

Енергетика
794
Уряд України постав перед серйозним вибором - продовжити підтримувати металургів чи зберегти стабільність "Укрзалізниці", "Нафтогазу" і державних енергетичних компаній. Останні звернулися до Кабміну зі спільним зверненням, у якому говориться, що подальша підтримка металургії загрожує їм катастрофічними наслідками.
Директор департаменту розвитку секторів економіки Мінекономіки Олег Пендзін учора заявив, що "Укрзалізниця", "Нафтогаз" і Мінпаливенерго від імені державних енергетичних підприємств звернулися до прем'єра із проханням скасувати постанову №925, якою була встановлена нульова ставка цільової надбавки на природний газ і заморожені тарифи на вантажні залізничні перевезення і електроенергію для металургів.
Пільги були уведені для підтримки ключової для української економіки галузі - металургії на період до 1 липня цього року. За даними Мінпромполітики, завдяки цьому в I кварталі тільки на залізничних тарифах підприємства гірничо-металургійного комплексу заощадили близько 150 млн грн, а з урахуванням пільг на енергоносії - зменшили собівартість своєї продукції майже на 1 млрд грн.
У той же час, за словами замначальника головного комерційного управління "Укрзалізниці" Юрія Меркулова, "Укрзалізниця" опинилася у вкрай важкій ситуації. Через кризу обсяг перевезень залізничним транспортом з вересня минулого року знизився на 30%. У результаті в січні-березні 2009 року чистий прибуток "Укрзалізниці" склав лише 8 млн грн. При цьому її річний прибуток повинен скласти 245 млн грн.
У Мінпаливенерго і "Нафтогазі" ситуацію не коментують. Однак радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима нагадав, що "Нафтогаз" щомісяця зазнає труднощів з оплатою імпортного газу, тому скасування пільг металургам може поліпшити ситуацію.
"Енергетики зараз також не дуже добре себе почувають - уперше за останні кілька років в I кварталі вся генерація України показала збиток", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій. Заступник технічного директора "Західенерго" Богдан Бурда говорить, що теплова генерація опинилася у вкрай важкій ситуації: "З одного боку, нас змушують купувати дороге вугілля на державних шахтах для підтримки вугільної галузі в тих обсягах, які нам не потрібні. А з іншого боку, не підвищують тарифи на електроенергію".
Але й у металургів ситуація залишає бажати кращого. За даними ДП "Укрпромзовнішекспертиза", зараз завантаження сталеливарних потужностей ледве більше 50%. За словами гендиректора виробничого об'єднання "Металургпром" Василя Харахулаха, збиток до оподатковування метпідприємств у I кварталі 2009 року склав 2,3 млрд грн порівняно з 2,7 млрд грн прибутку роком раніше.
"Падіння експортних цін на метал на 49%, до $370/т у I кварталі 2009 року, списання збитків від переоцінки запасів компаній і скорочення виробництва сталі на 38%, високе фінансове навантаження - основні негативні фактори, які вплинули на прибутковість компаній", - відзначає аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Гайда. "Якщо пільги скасують, ми взагалі зупинимося", - говорить голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко.
За словами Олега Пендзіна, проти металургів грає і той факт, що вони не виконали своєї обіцянки уряду зрівняти ціни на свою продукцію на внутрішньому ринку з експортними. "Ціни внутрішнього ринку на металопродукцію за багатьма позиціями вищі від експортних, а за деякими позиціями значно вищі - на 25-40%", - підкреслив він.
Аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун говорить, що ціни на внутрішньому ринку дійсно вищі за деякими позиціями, однак це обумовлено специфікою ринку. "Зараз клієнти на зовнішньому ринку набагато важливіші, і здатні 'пригорнути' наших металургів, що змушує їх торгувати найчастіше нижче собівартості. Якщо держава хоче допомогти внутрішнім споживачам, потрібно підвищувати їхню важливість, збільшувати обсяги споживання",- говорить він.
Одержати коментар у Кабміні вчора не вдалося. Відомо, що звернення держмонополій буде обговорюватися на нараді із представниками гірничо-металургійного комплексу 15 травня.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас