ЄЦБ може розширити програму викупу паперів і коло активі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може розширити програму викупу паперів і коло активі

Казна та Політика
133
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може збільшити програму викупу боргових зобов'язань із первісних 60 млрд євро, а також розширити коло паперів, які підлягають викупу, заявив глава Центробанку Словенії та член ради керуючих ЄЦБ Марко Кран"єк.
"Ми не виключаємо покупку на ринку першокласних корпоративних облігацій, а також короткочасних паперів, однак ЄЦБ ще не розглядав можливість збільшення ліквідності таким способом", - цитує його слова агентство Bloomberg.
Минулого тижня європейський ЦБ знизив базову облікову ставку до чергового рекордного мінімуму - 1% річних, а також оголосив про плани викупу боргових зобов'язань. Глава банку Жан-Клод Тріше заявив про намір провадити викуп забезпечених облігацій, номінованих у євро і випущених емітентами єврозони.
Члени ради ЄЦБ розійшлися в думках щодо того, які заходи необхідно вживати для подолання кризи. Так, президент Бундесбанку Аксель Вебер виступає за завершення циклу знижень ставки на рівні 1% і проти викупу облігацій на ринку. Деякі інші члени європейського Центробанку вважають покупку активів і більш значне зниження ставки необхідними заходами.
За словами Кран"єка, рівень базової облікової ставки відповідає ситуації в економіці єврозони, однак, "це не виходить, що ми не можемо обговорити можливості її зміни у випадку надходження нової інформації".
Відповідаючи на запитання про те, чи вважає він, що економічний спад близький до найнижчої межі, Кран"єк заявив, що бачить "різні сигнали". "У мене не вистачить мужності сказати, що це відбувається", - відзначив він.
Кран"єк відзначив також, що, хоча поки "немає сигналів дефляції, ми повинні бути готові до можливості формування такої тенденції".
За прогнозом Міжнародного валютного фонду, економіка єврозони цього року впаде на 4,2%. Інфляція, імовірно, стане негативною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас