Ющенко: Проекти газопроводів "Північний потік" і "Південний потік" є політичними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Проекти газопроводів "Північний потік" і "Південний потік" є політичними

Енергетика
456
Президент України Віктор Ющенко вважає проекти газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", що реалізуються Росією для поставок газу в Європу, політичними.
"Це політичні проекти", - сказав він.
На думку президента України, дуже важко "знайти обґрунтування, як витратити $12-15 млрд, щоб побудувати ці проекти замість того, щоб не забезпечити транзит по існуючій системі".
В.Ющенко вважає, що реалізація цих проектів свідчить і про відсутність об'єднаного газового ринку в Європі. "Об'єднаного ринку немає. Як правило, це двосторонній розріз. Але це й породжує такі проекти", - сказав він.
"Ці проекти нічого не додають Європі. Нема проблеми транзиту. Потрібна спільна ідеологія щодо виробництва, транзиту і споживання газу", - вважає В.Ющенко.
Президент України також висловився на підтримку Енергетичної хартії. "Відмовившись від Енергетичної хартії, ми дискредитуємо останній документ, який є в цій сфері", - сказав він, визнавши в той же час, що "він не став єдиним для всіх, що теж є проблемою".
В.Ющенко знову розкритикував домовленості про постачання газу в Україну і транзит у Європу, досягнуті в січні 2009 року на рівні урядів України та Росії, назвавши їх "платою за політику".
"У нас немає гарантій транзиту, але є гарантії закупівлі 40 млрд кубометрів газу за принципом "бери або плати". Цього року Україна не знає, як оплатити 7 млрд кубометрів, тому що нікому спожити", - сказав він. На думку президента, ці угоди привели також до зупинок хімічних підприємств, оскільки "жоден завод не буде працювати при ціні газу $350 за 1000 кубометрів".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас