Польща відкладає перехід на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща відкладає перехід на євро

Валюта
649
Польща може відкласти мінімум на рік плани переходу на євро до 2012 р. через ознаки погіршення економічної ситуації та бюджетний дефіцит.
Про це в інтерв'ю Financial Times розповів Яцек Ростовські, міністр фінансів Польщі.
"Перше січня 2012 р. все ще здається реалістичною датою, однак, можливо виникне затримка. Економічна криза вже наступила, і було б наївно очікувати, що вона на нас не позначиться. Якщо ми відкладемо плани на рік, це не буде кінцем світу", - заявив Ростовські.
Уряд Дональда Туска зробило входження в єврозону однієї із ключових позицій своєї антикризової політики. За задумом, це повинне було дати сигнал ринку про те, що польська економіка більш стабільна в порівнянні з угорською або латвійською.
Але перспективи переходу на євро стали примарними з погіршенням економічної ситуації в країні. Якщо торік уряд прогнозував зростання національної економіки в 2009 р. на рівні 3%, то зараз влада Польщі сподіваються на 1,7%. А Європейська комісія й зовсім очікує зменшення економіки країни на 1,4%. Яцек Ростовські розходиться в думках з колегами із приводу кількісних показників уповільнення економіки, але погоджується, що спад досить різкий.
Надодачу, бюджетний дефіцит Польщі цього року істотно виріс на тлі збільшення витрат і падіння податкових зборів. Єврокомісія очікує дефіциту бюджету поточного року в 6,6% і 7,3% - в 2010. Серед критеріїв для входження країни в єврозону - дефіцит бюджету, що не перевищує 3%. На цьому тлі перехід Польщі зі злотого на євро до 2012 здається малоймовірним.
Втім, у березні падіння польського промислового виробництва склало лише 2%, що набагато менше показників сусідніх країн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас