Мінфін розглядає можливість збільшення дохідності КЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін розглядає можливість збільшення дохідності КЗ

Казна та Політика
167
Міністерство фінансів України вивчає можливості підвищення привабливості казначейських зобов'язань (КЗ) після того, як президент оскаржив у Конституційному суді можливість купувати ці нові інструменти анонімно і не декларувати по них доходи, повідомив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.
"Ми прийняли політично принципове рішення (про анонімний продаж і відсутність декларування доходів), але одержали зворотну реакцію. Тепер будемо уточнювати прибутковість", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Уманський відзначив, що Мінфін усвідомлює слабку привабливість запропонованої по КЗ номінальної прибутковості 8% річних без зазначених умов продажу.
За його словами, 7 травня це питання обговорювалося на спеціальній нараді в міністерстві із залученням фахівців Ощадбанку та інших експертів.
В. о. міністра висловив думку, що більш адекватною ринковим умовам була б прибутковість по КЗ на рівні близько 16% річних. Він додав, що розглядається також можливість прив'язати ставку по цих інструментах до вартості золота або валюти. В останньому випадку, відзначив він, прибутковість 8% річних уже може бути цікавою фізичним особам і забезпечити попит на КЗ.
Як повідомлялося, уряд у середині квітня вирішив випустити 12-місячні державні КЗ на суму 500 млн грн для населення з метою вилучення надлишкової ліквідності. Купонний дохід по облігаціях номіналом 500 грн у документарній формі заплановано на рівні 10 грн, що відповідає ставці прибутковості 8% річних.
Можливість анонімної покупки і відсутності вимоги про декларування одержуваного по КЗ доходу, на думку Мінфіну, дозволила б використовувати новий інструмент для легалізації доходів і підвищити попит на нього. Однак глава держави Віктор Ющенко вважає таку норму неконституційною, тому призупинив у цій частині дію постанови уряду та оскаржив її в Конституційному суді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас