СП: Загальний фонд держбюджету України у січні-квітні виконаний на 99,7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Загальний фонд держбюджету України у січні-квітні виконаний на 99,7%

Казна та Політика
140
Загальний фонд державного бюджету України в січні-квітні 2009 року виконано на 99,7%, говориться в повідомленні на веб-сайті президента з посиланням на дані аналізу Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента.
"За підсумками чотирьох місяців загальний фонд держбюджету виконано на 99,7% (надійшло 48 млрд 724,5 млн грн при уточненому плані 48 млрд 886,8 млн грн)", - говориться в повідомленні.
За оцінкою Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента реальне виконання бюджету за чотири місяці є нижчим, ніж повідомив уряд.
"Досягнутий рівень наповнення дохідної частини бюджету забезпечений завдяки перерахуванню Нацбанком України у квітні річної суми перевищення кошторисних доходів над кошторисними видатками. За умови несплати НБУ понад план на січень-квітень 2,4 млрд грн загальний фонд держбюджету був би виконаний лише на 94,8%", - відзначається в повідомленні.
Згідно з документом, за чотири місяці Нацбанк виконав план на рік на 109,9% і перерахував у держбюджет 4 млрд 404,1 млн грн (квітні – 3 млрд 402,03 млн грн).
Головна служба соціально-економічного розвитку секретаріату президента також відзначає активне застосування в Україні емісійного фінансування держбюджету. "Основним кредитором на сьогодні по внутрішньому боргу став НБУ", - підкреслюється в повідомленні.
Згідно з ним, якщо на початку 2008 року 61,3% облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) володіли комерційні банки, 22,7% - нерезиденти і 16% - інші суб'єкти, то на сьогодні структура власників ОВДП кардинально змінилася: НБУ володіє 64,1%, банки - 24,6%, нерезиденти - 0,4%, інші суб'єкти - 10,9%.
У повідомленні також вказується, що за чотири місяці здійснені внутрішні запозичення в загальний фонд держбюджету на суму 5 млрд 865,0 млн грн.
Головна служба соціально-економічного розвитку секретаріату президента вказує, що для вирішення бюджетних проблем практикується авансовий збір податків і затримка з відшкодуванням податку на додану вартість (ПДВ).
"За січень-квітень обсяг прострочених невідшкодованих сум ПДВ виріс на 888,6 млн грн (на 29,9%), і до початку травня склав 3,9 млрд грн", - говориться в повідомленні.
При цьому в документі відзначається, що НАК "Нафтогаз України" 30 квітня перерахував у загальний фонд держбюджету 1,8 млрд грн ПДВ: понад 1,3 млрд грн сплачено в бюджет за рахунок залучених кредитних коштів.
Вирішення бюджетних проблем також забезпечується за рахунок "проїдання" накопичених у попередніх періодах ресурсів.
"Спостерігається негативна динаміка щодо зниження обсягів коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) з початку цього року. Якщо торік середньоденне вихідне сальдо ЄКР коливалося в межах 7,2-17,7 млрд грн, то на 6 травня цього року залишок коштів становить 2,2 млрд грн", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас