Економіка скоріше жива, аніж мертва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка скоріше жива, аніж мертва

Казна та Політика
4185
Впливова британська газета The Financial Times днями оптимістично відзначила, що постраждала від кризи економіка України, почала випромінювати ознаки зростання. Потроху почала відроджуватися сталеливарна галузь - у першому кварталі 2009 року експорт української сталі зріс на 15% порівняно з таким же періодом минулого року. Сільськогосподарський сектор очікує рекордного врожаю зернових.
Як це розцінювати? Тим більше що буквально вчора інформагентства поширили діаметрально протилежну новину від якогось анонімного джерела в Кабміні: у квітні виробництво сталі скоротилося на 9,9%, або на 236,00 тис. тонн, порівняно з березнем. Так що це було: звичний для наших політичних буднів оплачений самопіар уряду або насправді з'явилося світло наприкінці тунелю?
Три умови виживання
Якщо жабу опустити в киплячу воду, інстинкт самозбереження миттєво її відтіля виштовхне. Але якщо помістити в теплу воду й поступово підігрівати - звариться.
Провальний четвертий квартал минулого року був для України чимось подібним до каструлі з киплячою водою.
Ошпарена економіка скуйовдилася, кинулася в "тінь", але, схоже, вискочила із плетіння. Торішній удар був настільки сильний і пацієнт був настільки поганий, що тепер - при дотриманні трьох умов - чи не кожна новина буде здаватися краще попередньої.
1. Припинити сварку у верхах
Прем'єрсько-президентсько-парламентський консиліум повинен лікувати економіку, а не сперечатися про те, яке зі світил більше переживає за хвору. Якби не втручання запрошених ззовні консультантів - і того ж МВФ - із власним банком ліквідності ще невідомо, що було б з пацієнткою.
2. Світова економіка повинна реально почати відновлюватися
Без зовнішнього попиту український метал буде іржавіти на складах, мінеральні добрива - кам'яніти в мішках, і навіть пріснопам'ятна газова труба буде віддавати гучним вілунням порожнечі. Поки сигнали ззовні суперечливі - короткочасні сплески оптимізму змінюються депресивними пророцтвами.
3. Не квапитися з "глобальним" оптимізмом
Не треба приймати падіння жару на декілька градусів за повне видужання. І головне, не годувати народ байками, що економіка вже одужала настільки, що може дозволити собі жити невідповідно до своїх достатків. А ще місяць-два, і ми це почуємо. Ступивши однією тільки ногою за стартову рису президентської кампанії, ми почуємо, якою дивовижною казкою буде бюджет-2010 - як стрімко і щедро будуть підвищені зарплати, пенсії й соціальні допомоги.
Тепер по суті. Не виключено, що ми таки досягли дна кризи. Про це говорять навіть суперечливі графіки металургійної галузі. Але головне, біржі в усьому світі почали зростати, тобто гроші пішли в економіку. Тепер у нас два виходи. Або почати ще глибше копати дно в точці його досягнення (нашим кулачним бійцям з Печерська це, здається, ближче всього), або уступ за уступом, метр за метром відвойовувати втрачені позиції, повертаючись спочатку на рубіж 2004 року, потім - 2005-го - і так далі.
І не треба плутати плюсові дані Держкомстату з аналізами, що свідчать про відмінне здоров'я пацієнта. Втративши 40% обсягу металовиробництва (перший квартал 2009-го до першого кварталу 2008-го), кожна додаткова тонна експорту металопрокату буде здаватися проривом, як і попит, що відроджується, на цемент, добрива і вагони метрополітену.
Якщо такі новини кваліфікувати як гарні, то вони будуть прибувати. От тільки економіка України вже не буде такою, якою вона ввійшла в останній квартал 2008 року. Змінившись, вона зажадає змін і від окостенілих у своїх партійних списках вітчизняного політикума. Альтернатива - одна, і полягає в тому, що Україні на десятиліття вперед буде забезпечено аутсайдерське місце на гальорці третього світу.
За вихід із кризи ми заплатимо багато чим - як у прямому, так і у переносному значенні слова. І на багато речей будемо дивитися інакше.
Країна ще довгі роки буде розплачуватися за боргами - якщо ми ввійшли в кризу зі співвідношенням боргу до ВВП в 15%, то вийдемо з неї із зобов'язаннями майже в половину валового внутрішнього продукту.
Знадобиться кілька років, щоб заповнити з'їдені кризою позиції по заробітних платах і пенсіях. А якщо політики знову почнуть обдаровувати нас звістками, що доходи населення будуть зростати на 25% у рік - знайте: це сигнал нової кризи.
Знавці
"Судити про пожвавлення економіки тільки по металу й огіркам не варто"
Павло Мельник, власник компанії "Мппконсалтинг", що спеціалізується на розрахунках інвестиційних і фінансових ризиків:
- Після серйозного падіння металургії в цілому в 3-4 кварталах 2008 року сьогодні дійсно спостерігається пожвавлення. Якщо торік зупинялися авіабудування, важке машинобудування - ті галузі, які споживали третину всього виробленого металу, то зараз завдяки зниженню цін ці підприємства почали абияк працювати.
15%-е зростання експорту - це гарний показник. Але судити тільки за одним лише металом, що економіка почала оживати - не потрібно. Також я вважаю поспішним говорити про позитивні тенденції в аграрному секторі. Збір урожаю починається з липня. Давати відповідні прогнози щодо аграрного сектора можна мінімум у червні. А оцінювати ситуацію тільки за врожаєм огірків-помідорів, які вже вирощені цього року і продаються зараз - несерйозно.
"Це ще не зростання виробництва, це мінімальний попит"
Володимир Піковський, начальник департаменту гірничо-металургійного комплексу Центра "Держзовнішінформ":
- Порівняно з лютим 2009 року в березні експорт металу дійсно зріс на 15,7%. Проте, за попередніми даними, за квітень цей показник знизився приблизно на 15% стосовно березня. Спостерігаються постійні коливання, і вони будуть тривати протягом усього цього року. Так, позитивна тенденція є. Але це ще не зростання виробництва: це той мінімальний попит, що необхідний для функціонування галузей.
"Гроші надходять в економіку, вона починає працювати"
Валерій Карєв, фінансовий експерт
- Сьогодні можна спостерігати пожвавлення фондового ринку. У багатьох країнах Європи, Азії, Латинської Америки індекси перевищили показники кінця листопада минулого року. Аналогічна тенденція спостерігається й в Україні: сьогодні наш індекс почав зростати.
Що це значить? Фондовий ринок - це індикатор економіки. Вкладення в цінні папери - це довгострокові вкладення. Це не депозит, який ти можеш через місяць забрати. Коли людина купує акції, він вкладає свої гроші в підприємства.
Це означає, що гроші надходять в економіку, вона починає працювати. Просто в кожного підприємства різний обіг капіталу: у когось тиждень, у когось місяць, у когось роки або навіть десятиліття, залежно від сфери діяльності. Так чи інакше, довіра до промисловості, підприємств, акціонерних товариств почала відроджуватися.
Тим часом
Металурги далекі від оптимізму
На українських меткомбінатах скаржаться, що виробництво падає. Проте, вони працюють і скорочувати персонал не збираються.
На металургійних підприємствах Донецької області не підтверджують оптимістичних заяв про те, що металургійна промисловість України почала оживати.
До подолання кризових явищ у галузі ще дуже далеко, - заявив "Газеті..." начальник прес-центру Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Сергій Магера. - У цілому в галузі до березня було відзначено незначне зростання обсягів виробництва - воно зовсім незначне порівняно з тим падінням, що відбулося в перші місяці кризи.
Зараз у підприємств у найкращому разі - нульова рентабельність. Наш комбінат працює десь на 60% своїй потужності. Поліпшень поки не передбачається. Навпаки - передбачається ще традиційне сезонне падіння виробництва: улітку навіть у гарні часи відбувалося його зниження у всій металургійній галузі. Але, незважаючи на все це, масових скорочень робітників на комбінаті не буде.
У ці травневі дні багато працівників комбінату перебувають на святкових канікулах, які їм продовжили до 12 травня. Цей час оплачують у розмірі 75% тарифу або окладу.
Такі ж канікули зараз і на ЗАТ "Донецьксталь - металургійний завод".
На Єнакієвському металургійному заводі, що входить у фінансово-промислову групу "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ), теж скаржаться на падіння виробництва - як за роком, так і за минулим місяцем. Зокрема, як повідомила прес-секретар підприємства Олена Вахмістрова, на ЄМЗ триває зниження виробництва чавуну і відвантаження прокату.
Станіслав Голубенко, Сергій Голоха, Наталія Мелещук
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас