Економіка США наближається до "поворотної точки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США наближається до "поворотної точки"

Казна та Політика
3821
Американська економіка, можливо, наближається до "поворотної точки", вважає голова Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Джанет Єллен. Причинами для оптимізму, за її словами, є зростання споживчих видатків і падіння запасів товарів на складах компаній.
"Уперше за останній час ми бачимо позитивні новини, - цитує слова Дж.Єллен агентство Bloomberg. - Однак коли мова заходить про оцінку перспектив економіки, основною темою є невизначеність, що зберігається".
Слова Дж.Єллен, а також заяви голови Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке підкреслюють слабість американської економіки, яка останнім часом демонструє ознаки відновлення.
Б.Бернанке, виступаючи перед об'єднаним економічним комітетом Конгресу США у вівторок, заявив, що ще один удар по фінансовій системі змусить ФРС погіршити свій прогноз, згідно з яким, рецесія в США відступить цього року й економіка почне повільне відновлення.
"Я розглядаю ситуацію в економіці як піддану низці ризиків, включаючи можливість чергової негативної події у фінансовому секторі", - заявила Дж.Єллен. Найбільш імовірним результатом ситуації, за її словами, є відновлення низьких темпів зростання в другому півріччі 2009 року і підйом економіки в 2010 році.
ФРС зможе надати фінансовим ринкам додаткову підтримку за рахунок розміщення процентних паперів серед приватних інвесторів навіть у тому випадку, якщо економіка почне відновлюватися, відзначила Дж.Єллен. Такий підхід, який зажадає схвалення Конгресу, за її словами, може стати гарною альтернативою збільшенню відсотків, виплачуваних ФРС по банківських резервах.
Крім цього, випуск таких паперів дозволить ЦБ ефективно посилювати грошово-кредитну політику без ослаблення підтримки кредитних ринків, вважає Дж.Єллен.
За її словами, дії ФРС з викупу паперів на ринку "привели до зниження довгострокових процентних ставок і ослаблення напруженості у фінансовому секторі".
ФРС у якийсь момент буде необхідно швидко відмовитися від жорсткості грошово-кредитної політики, щоб уникнути прискорення інфляції, відзначила Дж.Єллен.
Споживчі видатки, на частку яких припадає 70% ВВП США, виросли в першому кварталі на 2,2%, незважаючи на те, що економіка знизилася на 6,1%.
Запаси товарів на складах компаній також зменшилися в січні-березні.
"Той факт, що зараз я можу говорити про суперечливі тенденції в економіці, свідчить про те, що ситуація в економіці США наближається до поворотної точки, - заявила Дж.Єллен. - Я бачу багато ризиків, але, принаймні, з'явилися причини для оптимізму".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас