Глобальна криза та зовнішні борги країн Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальна криза та зовнішні борги країн Євросоюзу

2516
Поточна економічна криза вже встигла залишити в Європі досить помітні сліди, зачепивши ледве не кожне домашнє господарство. А для деяких держав вона спричинила реальну небезпеку банкрутства.
Наслідки сучасної кризи "позначаються зараз на ринку зайнятості, боргових зобов'язаннях, рівні життя людей", - привселюдно визнав у березні голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Однак боргові зобов'язання є не тільки у фізичних осіб, але й у держав, зокрема в кожної із країн Євросоюзу.
Так, зовнішній борг Бельгії, у столиці якої розташована штаб-квартира ЄС, становить 25 відсотків валового внутрішнього продукту, а, приміром, у Швеції - 20 відсотків ВВП.
Держави теж можуть збанкрутувати
Якщо держави починають зазнавати серйозних труднощів з погашенням заборгованості, їм, як і комерційним підприємствам, загрожує справжнє банкрутство. У такій ситуації опинилася наприкінці минулого року Ісландія, що тепер активно добивається вступу до ЄС.
До початку 2010 року держзаборгованість Рейк'явіка, за деякими прогнозами, може перевищити ВВП країни.
Що ж до держав-членів ЄС, то найболючіше поточна криза вдарила по "новачках" із Центральної та Східної Європи - Угорщині та Латвії. Обидві країни врятувалися від банкрутства лише завдяки багатомільярдним кредитам, які погодилися надати їм міжнародні організації та фінансові інститути.
У жовтні минулого року Євросоюз, Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Світовий банк вирішили переказати Угорщині для подолання кризи 20 млрд євро. Зараз зовнішній борг Будапешту перевищує 75 млрд євро при розмірі золотовалютних резервів близько 13 мільярдів.
Ризі вистачить кредитів тільки до літа
Латвія, держзаборгованість якої до кінця минулого року досягла майже 31 млрд євро, перевищивши річний ВВП, одержить від МВФ і ЄС у цілому 7,5 млрд євро. Щоправда, Рига вже попередила, що цих грошей їй вистачить лише до літа поточного року. Тим часом у березні за підтримкою до світового співтовариства звернулася Румунія, попросивши в Міжнародного валютного фонду і Євросоюзу кредити на загальну суму 20 млрд євро.
Однак далеко не всі держави ЄС вважають себе зобов'язаними допомагати всім. "Дотепер ми демонстрували готовність допомогти державам, що зазнали лиха, особливо у випадку з Угорщиною. Але я не вважаю, що в аналогічній ситуації перебувають зараз всі країни Центральної та Східної Європи", - підкреслила канцлер ФРН Ангела Меркель.
Заборгованість ФРН продовжує бити всі рекорди
Сума зовнішньої державної заборгованості самої Німеччини до кінця минулого року перевищила 1,517 трлн євро і продовжує зростати. Цього року вона збільшиться, за прогнозами економістів, на 89 млрд євро, а в 2010-му - ще на 132 млрд.
У такий спосіб ФРН вочевидь ризикує порушити діючі в єврозоні суворі критерії фінансової дисципліни, за якими дефіцит держбюджету не повинен перевищувати трьох відсотків ВВП.
У 2009 році цей дефіцит, якщо вірити тим таки прогнозам, може скласти 3,7 відсотка, а в наступному - і взагалі п'ять із половиною відсотків валового внутрішнього продукту.
Сергій Вільгельм
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас