Російська влада приховує правдиві дані з безробіття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська влада приховує правдиві дані з безробіття

Казна та Політика
321
Майже кожен десятий росіянин уважає себе безробітним. Якщо вірити цій цифрі, то безробітних, утричі більше, ніж стверджує влада. Експерти впевнені: така "страусина політика" заважає пошуку шляхів виходу із кризи.
Напруженість на ринку праці в Росії продовжує зростати. За даними Росстата, з початку року кількість втративших роботу збільшилася з п'яти до семи мільйонів чоловік. Таким чином, до кінця квітня рівень безробіття виріс майже до дев'яти з половиною відсотків від усього працездатного населення країни.
Однак офіційні особи, як наприклад, керівник Департаменту праці та зайнятості населення міста Москви Олег Нетеребський, рахують не тих, хто втратив роботу, а тих, хто зареєструвався на біржі праці, і одержують цифри втроє менші.
За даними служби зайнятості, в Росії офіційно зареєстровано 2 мільйони 260 тисяч безробітних. Плюс ті люди, які подані підприємствами на скорочення. Ця група ризику оцінюється зараз у межах 1 мільйона 300 тисяч чоловік.
У представництві Міжнародної організації праці на прохання Deutsche Welle пояснили, що їхня методика заснована на опитуванні, у якому беруть участь і ті, хто вже став на облік у службі зайнятості, і ті, хто ще офіційно не одержав статусу безробітного.
При цьому тільки в Росії можна спостерігати троєктратну розбіжність між зареєстрованим і фактичним числом безробітних, говорить проректор Вищої школи економіки, експерт з праці, зайнятості та безробіття Тетяна Четверніна.
"Незважаючи на те, що в нашій країні дослідження з методики МАРНОТРАТ теж проводиться, російські органи влади користуються тільки показниками зареєстрованого безробіття, - ремствує експерт. - Я вважаю, що 9,5 відсотка безробітних, це реальна цифра, і це дані за березень, тому що дослідження Росстат проводив саме в березні".
Число зареєстрованих безробітних у три рази менше дійсного, більше того, існує й ще одна цифра, що не потрапляє ні в яку статистику. Це так зване латентне безробіття, також характерне, у першу чергу, для Росії. За словами Тетяни Четверніной, до цієї групи належать ті, хто був відправлений у неоплачувану безстрокову відпустку, у кого скоротився робочий тиждень і, власне, зарплата, а також ті, хто виконує колишній обсяг роботи, але одержує за це менше грошей. Експерт оцінила приховане безробіття від трьох до трьох з половиною мільйонів чоловік.
Президент Національної асамблеї фахівців в області праці та соціальної політики Микола Волгін уважає, що вже до літа "прихована форма плавно перейде у відкриту". Але от навіщо влада намагаються приховувати справжній розмах проблеми скорочення зайнятості населення, експерти не знають. Тетяна Четверніна висловила припущення, що справа тут у звичці, що залишилася із часів Радянського Союзу.
"У нас як і раніше існує боротьба за показники, а не боротьба з явищем. Така страусина позиція - заривати голову в пісок. Це ж абсолютний нонсенс, коли ми визнаємо, що в нас спад виробництва в окремих регіонах становить 30-40, а то й 50 відсотків і при цьому заявляємо, що безробіття тримається на рівні трьох відсотків", - говорить Тетяна Четверніна.
Тим часом, гроші на виплату допомоги з безробіття почали закінчуватися. У Москві, наприклад, за чотири місяці витратили всі 304 мільйона рублів, які були виділені з федерального бюджету на цілий рік, повідомив керівник департаменту праці та зайнятості населення російської столиці Олег Нетеребський. Додати грошей на цю статтю витрат тим часом, ніхто поки не обіцяв.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас