Рекапіталізація ще обговорюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекапіталізація ще обговорюється

1149
Національний банк і Кабмін повернулися до обговорень питання про те, які банки будуть першими рекапіталізовані. МВФ і ВБ наполягають на тому, щоб першими підтримку одержали повноцінно працюючі банки, а в НБУ і Кабміні схиляються до думки, що першими потрібно рекапіталізувати банки з тимчасовою адміністрацією
Делегація Національного банку і уряду, яка гостювала тиждень у Вашингтоні, повернувся до Києва. У столиці США чиновники провели низку зустрічей з керівництвом Міжнародного валютного фонду і Світового банку. Як повідомив один з учасників переговорів, основною темою обговорення була рекапіталізація комерційних банків.
"Представники МВФ наголошували на тому, що процес входження держави в капітал проблемних банків потрібно починати найближчим час, і представники української влади повинні якомога швидше визначитися з технологією проведення рекапіталізації та з вибором банків",- розповідає співрозмовник. За його словами, представники міжнародних організацій не давали чітких вказівок щодо того, які банки повинні піти на рекапіталізацію першими. "Це повинно бути рішенням регулятора і Кабміну, яке потрібно приймати якомога швидше",- говорить чиновник.
Тим часом у НБУ і Кабміні дотепер немає єдиної позиції щодо того, які банки повинні першими одержати державну підтримку. За словами учасників ринку, обізнаних про процес переговорів між двома державними органами, Нацбанк виступає за рекапіталізацію банків, у яких уже введена тимчасова адміністрація.
"Рекапіталізація виводить працюючі банки з-під опіки НБУ, тому що після рекапіталізації управляти ними будуть представники Мінфіну. У свою чергу, у банках з тимчасовою адміністрацією НБУ всесильний, тому що він призначає адміністраторів. Крім того, вищі керівники НБУ не хочуть втрачати банки, які є постійними одержувачами рефінансування",- говорить один з фінансистів.
У Кабміні ж зацікавлені в рекапіталізації саме працюючих банків, тому що їх можна швидше вивести з кризи, і тим самим зміцнити довіру населення і кредиторів до банківської системи і віру в здатність держави оздоровити фінансову систему.
Експерти вважають, що першими допомогу повинні одержувати працюючі банки. "Нерозумно використати обмежений ресурс для спроб відновити банки, діяльність яких на сьогодні практично паралізована",- говорить голова правління ІК "Ренесанс Капітал Україна" Григорій Гуртовий.
На його думку, за кожним з банків з тимчасовою адміністрацією в найкоротший термін повинна бути розглянута можливість ліквідації. У цьому випадку їх активи повинні бути продані, а виручені гроші повернуті вкладникам і кредиторам. "Це найбільш правильний спосіб повернути довіру людей до фінансової системи,- відзначає фінансист.- Ресурси держави необхідно направити на підтримку нормально працюючих банків, які можуть здійснювати кредитування економіки і тим самим виводити внутрішнє виробництво із кризи".
Такої ж думки дотримується і член ради НБУ, академік Валерій Геєц, який вважає, що дешевше для бюджету буде закрити проблемні банки, виплативши їх вкладникам гроші через Фонд гарантування внесків (точніше, різницю між ціною реалізації активів банку і його зобов'язанням).
Тим часом не можна скидати з рахунків протистояння між главою НБУ Володимиром Стельмахом і співвласником банку "Фінанси та кредит" Костянтином Жеваго щодо рекапіталізації. "Стельмах не сприймає позицію Жеваго, можливо зайво емоційну, тому не форсує процес рекапіталізації Фініків",- говорить один з фінансистів. При цьому, відзначає банкір, Нацбанк прагне ухилитися від рефінансування банку, після того як попередні транші були використані на підтримку родинних групі братів Жеваго підприємств.
"Якщо буде ухвалене рішення щодо рекапіталізації живих банків, першими держпідтримку одержать Імексбанк і Укргазбанк",- говорить фінансист. Але в Костянтина Жеваго є сильні захисники в Кабміні.
Ще державі необхідно вирішити питання забезпечення банків менеджментом. Мінфін зараз не може похвалитися довгою лавою запасних топ-менеджерів, готових і здатних очолити комерційні банки, що перейшли під контроль держави. Тому банкіри вважають, що Мінфіну варто дуже виважено підійти до питання зміни менеджерів у націоналізованих банках.
"Потрібно провести аналіз кожного працюючого банку, до складу акціонерів якого входить держава, і визначити, що стало причиною його проблем. Підійдуть результати стрес-аналізу, проведеного в банках першої та другої груп за класифікацією НБУ",- говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Якщо причиною проблем стало погіршення ринкової кон'юнктури через кризу, менеджмент повинен продовжувати роботу.
"Якщо до проблем призвели помилки менеджменту, то його потрібно знімати",- вважає банкір. На його думку, буде помилково вводити в усі банки, щкі йдуть на рекапіталізацію, тимчасову адміністрацію: "Це підсилить підозри з боку суспільства до банківської системи, що буде суперечити основній меті рекапіталізації - відновленню довіри".
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас