Сечин: Україна найближчим часом повинна закупити 19,5 млрд кубометрів газу для поставок у Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сечин: Україна найближчим часом повинна закупити 19,5 млрд кубометрів газу для поставок у Європу

Енергетика
442
Україні необхідно закупити 19,5 млрд кубічних метрів газу для забезпечення роботи газотранспортної системи і поставок у ЄС, повідомив віце-прем'єр Ігор Сечін на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Андрісом Пієбалгсом.
"Україна для забезпечення безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам повинна найближчим часом здійснити закупівлю і закачування в підземні газосховища газ в обсязі не менше 19,5 млрд кубічних метрів", - заявив він.
Сечін попередив європейських колег, що "якщо це не буде зроблено, то трагедія, яку ми пережили в січні, одержить катастрофічний розвиток".
"Це буде пов'язано з тим, що в січні в українській системі були необхідні резерви, закачані в ПГС, що дозволяли частково замістити недопоставлені обсяги, а зараз цих обсягів немає, через обставини, які відбулися в січні", - пояснив він.
При цьому, за словами російського віце-прем'єра, це не єдиний ризик, що загрожує транзиту. "Ми хочемо звернути вашу увагу, що навіть якщо сьогодні, завтра, найближчим часом буде знайдене рішення щодо фінансування, накачування і знаходження цих обсягів газу, то в ГТС України є свої обмеження, пов'язані з потужністю", - сказав Сечін.
" Чи зможе ГТС поза графіком поставки європейським споживачам забезпечити накачування в ПГС - це велике питання", - відзначив він.
"Я хочу лише, щоб ми точно розуміли реалії сьогоднішнього дня. Я хочу, щоб ми розуміли існування ризиків, які продовжують впливати на ситуацію із транзитом газу", - додав віце-прем'єр.
Він закликав "не заспокоюватися, незважаючи на те, що зараз збоїв у поставках немає". "Наше завдання забрати ризики в найближчій перспективі, особливо у зв'язку з тим, що ризики зростають", - підсумував Сечін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас