Банкіри стримали щедрість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри стримали щедрість

Кредит&Депозит
3386
У квітні вперше з початку фінансової кризи банки припинили підвищувати облікові ставки за гривневими депозитами. Більше того, прибутковість за деякими внесками у нацвалюті знизилася
Найбільше "подешевшали" короткі гривневі депозити (терміномна 1, 3 і 6 місяців). Так, за даними компанії "Простобанк Консалтинг", за період з 1 по 27 квітня річна прибутковість за місячними гривневими ощадними депозитами знизилася на 0,27 процентних пункту (п.п.) - до 18,8%, за тримісячними - на 0,42 п.п. - до 20,12% і за піврічним - на 0,16 п.п. - до 20,23%.
Прибутковість валютних депозитів змінювалася не так однозначно. Ставки за внесками у доларах і євро терміном на 1 місяць зросли на 0,1 і 0,28 п.п. - до 10,86 і 9,5% відповідно. У цей же час прибутковість валютних внесків тривалістю 6 місяців понизилася (у доларах на 0,11 п.п. - до 11,7%, а в євро на 0,2 п.п. - до 10,3%). Облікові ставки за тримісячними внесках протягом квітня не змінилися.
У банків з'явилася гривня
До квітневого зниження ставок за гривневими внесках експерти банківського сектора ставляться неоднозначно. Хтось бачить у цьому тенденцію, що свідчить про стабілізацію ситуації на депозитному ринку. Інші вважають, що це - тимчасове явище, яке зовсім не означає, що довіра населення до банків зросла і люди знову готові віддавати свої кошти на зберігання в банки.
"Зниження ставок пов'язане зі стабілізаційними явищами на банківському ринку, - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. - Населення знову почало нести свої гривні в банки, а ті, у свою чергу, почали знижувати ставки. Моя думка - це вже тенденція".
Перший заступник голови правління Дочірнього банку Сбербанк Росії Владислав Кравець більш обережний в оцінках. Він пояснює зниження ставок за гривневими депозитами не припливом коштів населення в банківську систему, а стабілізацією ситуації на валютному ринку.
"У квітні стала помітною рівновага попиту та пропозиції щодо іноземної валюти. Відповідно, банки вже не конвертують всю гривню, що приходить у систему, у валюту, - говорить фінансист. - Тобто в банків з'явилася вільна гривня. Заробив міжбанківський кредитний ринок - зараз банки можуть залучити короткі гроші (строком від тижня до місяця) під 3-5% річних. Тому їм нема сенсу пропонувати населенню 20-25% за короткими депозитами".
Ще одним фактором, що впливає на зниження ставок, є кількість банків з введеною тимчасовою адміністрацією, що зросла до 13. "Ці банки вже не намагаються залучати кошти фізосіб на депозити, тому можуть знижувати ставки, що й впливає на статистику", - говорить начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанка Ерік Найман.
Ставки встоять до вересня
Немає єдності думок серед фінансистів і щодо питання, як будуть змінюватися ставки за депозитами у майбутньому. "За нашими прогнозах, у травні-червні продовжиться незначне зниження ставок за короткими гривневими депозитами. Тому що повинна зберегтися тенденція скорочення відтоку депозитів", - говорить замголови правління банку "Контракт" Павло Крапівін. Однак значного відкоту депозитних ставок фінансист очікує тільки восени, і то за умови, що приплив нових депозитів фізосіб буде значно перевищувати відтік.
У той же час багато банкірів дивляться на майбутнє не так оптимістично. "Я сумніваюся, що влітку продовжиться зниження ставок за короткими гривневими депозитами. Тому що для цього немає передумов - попит на гривневий ресурс із боку банків як і раніше буде залишатися високим", - вважає Ерік Найман.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас