Держфінпослуг оголошує Нацбанку війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг оголошує Нацбанку війну

2370
Глава Держфінпослуг поставив Національному банку ультиматум: якщо через тиждень НБУ не почне реагувати на вимоги небанківських фінансових компаній щодо повернення банківських депозитів, вони дружніми рядами підуть до суду і прокуратури з претензіями до банків. За словами Віктора Суслова, юристи Держфінпослуг також розглядають можливість подачі судового позову на Нацбанк.
НБУ на контакт не йде
"Ми вже неодноразово зверталися в Нацбанк із проханнями вирішити проблеми із замороженими депозитами в банках небанківського фінансового сектора, а також підтримати ринок кредитних спілок. Але НБУ на контакт не йде, ігноруючи всі наші звернення", - заявив Віктор Суслов на вчорашньому засіданні Консультаційно-експертної ради Держфінпослуг.
"Скільки можна писати звертань до різних органів влади і у НБУ?! Ми їх пишемо з осені минулого року, тим часом з кожним днем банків, які не віддають нам депозити, а також затримують гроші на поточних рахунках, стає все більше й більше", - обурюється генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька.
За словами голови правління "Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту внесків" Івана Вишневського, вже є прецеденти, коли перераховані кредитними спілками через банки відрахування в Пенсійний фонд так до нього й не надійшли.
А, за словами генерального директора УАІБ Андрія Рибальченко, у нього є дані, що низка пенсійних та інвестиційних фондів звернулися до прокуратури зі скаргами на тимчасових адміністраторів низки банків і проти них були порушені кримінальні справи.
Банкам загрожує інформаційна атака
Причому, небанківські фінансові структури мають намір подавати позови не з вимогою повернути депозити, а з вимогою визнати банки, які депозити не віддають, банкрутами (у зв'язку з невиконанням ними зобов'язань перед кредиторами-вкладниками).
А щоб було легше йти в "хресний похід" проти банківської системи, члени Консультаційно-експертної ради Держфінпослуг домовилися про синхронний виступ - обмін інформацією, досвідом і юридичними експертизами. А також про розгорнуту "інформаційну атаку".
Останнє китайське попередження
Щоправда, знайшлися такі, що сумніваються в доцільності публічної війни між фінансовими ринками країни.
"Адже якщо ми повідомимо в ЗМІ, на які банки подали позови про визнання їх банкрутами, вони відразу ляжуть і не зможуть віддати нам гроші", - сказав один з тих, що зібралися на раді. Тому фінансисти вирішили протягом тижня зробити "останнє китайське попередження" - ще раз написати всій владі, включаючи НБУ, мирне звернення із проханням віддати кошти, заморожені на банківських рахунках.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас