Evraz - слабкі фінпоказники і упевнена боротьба з боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Evraz - слабкі фінпоказники і упевнена боротьба з боргами

Фондовий ринок
768
Evraz Group представила фінрезультати по МСФО за 2008 рік, які виявилися нижчими від консенсус-прогнозу, складеного "Інтерфаксом" за підсумками опитування аналітиків найбільших інвестбанків і компаній. А також операційні результати за I квартал 2009 року, які багато аналітиків розцінили як слабкі.
На торгах у Лондоні котирування GDR Evraz 28 квітня демонстрували зниження і падіння склало 4,7% - до $11,75 за папір.
Списання
Чистий прибуток виріс за 2008 рік на 11,2% - до $1,868 млрд порівняно з роком раніше, виторг - на 58,5%, до $20,38 млрд, EBITDA - на 46,9%, до $6,323 млрд.
Аналітики очікували виторг у середньому на рівні $20,478 млрд, EBITDA - $6,552 млрд. Тим часом, консенсус-прогноз чистого прибутку був складений без урахування низки списань, які виявилися найбільшими серед металургійних компаній і склали $1,857 млрд. Без урахування даних списань показник чистого прибутку виявився б вищим від консенсус-прогнозу і, як відзначає компанія, перевищив би аналогічний показник, отриманий роком раніше, на 72%. А за підсумками другого півріччя 2008 року компанія через дані списання одержала чистий збиток у розмірі $175 млн. "Без цих одноразових витрат чистий прибуток Evraz склав б $1,7 млрд, знизившись порівняно з першим півріччям на 18%", - відзначає Георгій Бужениця з UniCredit.
Дані списання включають переоцінку вартості goodwill українських і американських активів, знецінення деяких російських потужностей у результаті їхньої зупинки (списання на загальну суму $880 млн). Крім того, компанія списала $314 млн від переоцінки вартості запасів, $471 млн збитків від курсових різниць, а також $150 млн від переоцінки вартості акцій китайської Delong Holdings і австралійського залізорудного проекту Cape Lambert..
На думку аналітиків "КІТ Фінанса", основною причиною падіння фінпоказників компанії нижче очікувань стали більш високі витрати, ніж прогнозувалося. "Швидше за все, це пов'язано з тим, що компанія не встигла скоротити витрати в той час, коли виробництво падало", - вважають вони, при цьому допускаючи, що цього року Evraz зможе наздогнати втрачене.
Борги
Чистий борг Evraz у I кварталі 2009 року знизився на $1 млрд - до $8 млрд, зокрема, завдяки погашенню $508 млн із коштів, виручених від продажу 49% NS Group Трубної металургійної компанії. Evraz у січні-березні викупив свої бонди на суму $601 млн, у результаті чого чистий борг знизився на $186 млн. Сумарний борг скоротився на $1 млрд - до близько $9 млрд. Компанія має у своєму розпорядженні вільні кошти в обсязі $800 млн, невикористані кредитні лінії на суму $1,8 млрд. Короткострокові кредити банків на суму $650 пролонговані в першому кварталі.
Цього року компанії залишилося погасити близько $3 млрд, повідомив віце-президент з корпоративних питань і фінансів Павло Татьянін. За його словами компанія веде переговори із кредиторами щодо рефінансування боргів. Зокрема, $1 млрд вимагає до погашення в IV кварталі Зовнішекономбанк (ЗЕБ), що надав компанії в IV кварталі минулого року дві кредитні лінії на загальну суму $1,8 млрд. З них Evraz ще не вибрав $600 млн. Щодо реструктуризації даного боргу П.Татьянін сказав, що компанія зараз вивчає різні можливості.
Крім того, компанії необхідно погасити в серпні $200 млн випуску євробондів на $300 млн, $604 млн синдикованого кредиту з $3,2 млрд на покупку Ipsco.
Аналітики "Ренесанс Капіталу" вважають, що Evraz упорається з обслуговуванням боргу цього року. "У цілому ситуація щодо боргового навантаження очікувана, а зниження його на $1 млрд є позитивним чинником, - відзначає він. - Ми гадаємо, що в компанії є гарний шанс реструктуризувати короткострокове боргове навантаження. Компанії необхідно не більше $500 млн. на інвестиції на підтримку плюс близько $600 млн для обслуговування боргу. Ми вважаємо, що компанія в стані генерувати достатній грошовий потік".
Дебіторська заборгованість компанії на кінець року склала $1,4 млрд проти $1,8 млрд на кінець 2007 року. "Компанії за I квартал також удалося скоротити дебіторську заборгованість в умовах падіння попиту і погіршення платоспроможності замовників", - відзначив Татьянін, не навівши конкретних цифр.
З метою економії Evraz також знизив більш ніж удвічі капітальні видатки - до $500 млн у 2009 році. Починаючи з III кварталу компанія переглядає ключові інвестконтракти на очікуваннях зниження вартості матеріалів. Крім того, компанія має намір знизити витрати на персонал і на 50% скоротити витрати на сировину і послуги, визволити близько $700 млн за рахунок скорочення чистого обігового капіталу.
І відмовитися від виплати дивідендів за 2008 рік. Дивідендна політика буде переглядатися, і дивідендні виплати планується відновити після появи ознак відновлення ринку, відзначає компанія. Evraz уже змінив дивідендну політику наприкінці минулого року - тепер на виплати буде направлятися не більше 25% консолідованого чистого прибутку. Раніше дивідендна політика припускала виплати не менше 25% чистого прибутку.
"Компанія агресивно скорочує витратну базу, консервує неефективні потужності і підтримує високе завантаження видобувного бізнесу, щоб зберегти питомі витрати на рівні нижче ринкової ціни на продукцію, - відзначають аналітики "Уралсиба". - Ми оцінюємо дії менеджменту як підбадьорливі, однак їхній результат проявиться ще не швидко".
Китай
У 2008 році, відповідно до матеріалів компанії, рівень експорту з Росії та України становив у середньому близько 45% від загального обсягу продажів, при цьому в IV кварталі частка експорту виросла до 65%. За словами президента і співвласника Evraz Олександра Фролова, в I кварталі поточного року частка експорту в структурі продажів склала 55%. Більшість меткомпаній, зіштовхнувшись із погіршенням ситуації на внутрішньому ринку, зволіли значно збільшити частку експорту, перевівши обсяги поставок на ринки Азії, зокрема, у Китай. Evraz також почав поставляти сталь у Китай, хоча більше п'яти попередніх років не працював на цьому ринку. Тим часом, керівництво компанії стверджує, що поставки туди незначні і попит на сталь у Китаї має тимчасовий характер - доти, коли не будуть визначені світові ціни на залізну руду.
Цього року угода з придбання китайського сталевиробника і трейдера Delong Holdings Limited не відбудеться, повідомив Фролов. Він пояснив це тим, що в III кварталі минулого року в Китаї було змінене законодавство, що стосується допуску іноземців до стратегічних підприємств країни, і компанія була змушена готувати новий пакет документів. У цей час Evraz належить 10% компанії і він очікує дозволу китайського антимонопольного регулятора на збільшення частки в Delong до контрольної. Ціна угоди буде ринковою, відзначив Фролов.
Виробництво
Evraz Group знизила виробництво сталі на 29,3% - до 3,39 млн тонн у I кварталі 2009 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Виплавка сталі порівняно з IV кварталом виросла на 4,3%. Випуск прокату за підсумками кварталу знизився на 22,8% - до 3,409 млн тонн порівняно з I кварталом минулого року. Виробництво чавуну впало на 30,7% - до 2,578 млн тонн. При цьому аналітики "Уралсиба" у своєму огляді відзначають, що найсильніше розчарування принесла структура виробництва Evraz у I кварталі 2009 року, що істотно погіршилася в результаті 74%-ого зростання виробництва напівфабрикатів. Випуск високоприбуткової продукції для залізниць скоротився на 23% з рівня попереднього кварталу, випуск плаского прокату - на 16%, трубної продукції - на 14%. Середні відпускні ціни в I кварталі 2009 року, як і очікувалося, були низькими у всіх регіонах. "Ми розглядаємо операційні показники Evraz як слабкі", - підкреслили вони.
Аналітик "КИТ Фінанс" Кирило Чуйко також вважає, що невелике відновлення виробництва щодо попереднього кварталу буде недостатньо компенсувати істотне падіння цін у першому кварталі.
Фролов також заявив про те, що в 2009 році Evraz знизить поставки ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) на 20% - до 800-900 тис. тонн. Він уточнив, що торік компанія поставила РЗ 1,1 млн тонн.
Відповідно до коментарів топ-менеджменту компанії, потужності підприємств Evraz у РФ і в Україні завантажені в цей час на 70%. У Північній Америці до лютого завантаження потужностей трубного підрозділу досягало 80%, зараз знизилися до 40% за повного завантаження виробництва рейок і ТБД. Потужності з випуску вугілля гірничорудного дивізіону групи завантажені повністю, залізної руди - більш ніж на 80%. Але активи з виробництва коксівного вугілля і залізної руди переважно працюють на власні сталеливарні компанії, відзначає Бужениця з UniCredit.
Прогнози
Компанія втрималася від фінпрогнозів на найближчу перспективу у зв'язку з невизначеністю ринкової ситуації.
"Цього року зростання очікувати не доводиться, - заявив О.Фролов. - Зараз ми бачимо деяку стабілізацію обсягів, починаючи із січня падіння припинилося, за низкою продуктів ми бачимо зростання. Цього року ситуація буде стабільною, чого очікувати в наступному, я думаю, це багато в чому залежить від реалізації державних програм".
Evraz Group є однією з найбільших вертикально інтегрованих металургійних і гірничодобувних компаній, містить у собі підприємства в Росії, США, Італії, Чехії і ПАР.
Близько 76% акцій Evraz Group володіє компанія Lanebrook. Її бенефіціарами є інвесткомпанія Millhouse, що управляє активами Романа Абрамовича і його партнерів (50%), а також Олександр Абрамов і Олександр Фролов (разом - 50%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас