Заступник міністра економіки виступає за перегляд макропрогнозів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник міністра економіки виступає за перегляд макропрогнозів України

Казна та Політика
572
Затверджені Кабінетом міністрів макроекономічні показники за підсумками першого кварталу вийшли за межове значення, тому їх необхідно переглянути вбік більшої реалістичності, вважає заступник міністра економіки Валерій Мунтіян.
"ВВП за підсумками року може знизитися до 8%. Індекс споживчих цін складе близько 17%", - такий прогноз дав він журналістам у вівторок.
Заступник міністра підкреслив, що макроекономічне прогнозування в Україні повинно бути деполітизоване.
"Макроекономічні показники повинні бути реальними, сигнали - чіткими і зрозумілими, як для бізнесу, так і для громадян, а також міжнародних фінансових організацій, партнерів, інвесторів", - відзначив він.
За словами заступника міністра, країна має потребу в системній комплексній антикризовій програмі.
"Розроблені окремі антикризові заходи. Однак дотепер в Україні немає реальної стратегії та системної комплексної антикризової програми, за допомогою якої можна було б концентрувати ресурси та мінімізувати ризики, пов'язані зі світовою кризою. Криза системна і комплексна, тому протистояння і реакція на неї повинна бути адекватною", - підкреслив Мунтіян.
На його думку, необхідно терміново ліквідувати структурні диспропорції в економіці, роблячи ставку на розвиток пріоритетних галузей, і в першу чергу - АПК.
Заступник міністра відзначив, що насамперед необхідно забезпечити внутрішній попит, переглянувши для цього промислову політику, політику ціноутворення і прибутків населення. "Необхідно знизити процентні ставки, зробивши кредити доступнішими, більш ефективно проводити монетарну політику, приділяючи увагу таким факторам, як грошова база і грошова маса, швидкості грошового обігу в економіці", - сказав Валерій Мунтіян.
Він вважає, що все це дасть можливість мінімізувати позикові кошти і задіяти власні потенціал і ресурси.
При цьому заступник міністра підкреслив, що дуже небезпечно в умовах кризи сподіватися тільки на позикові кредитні ресурси. "Ми не розвиваємо внутрішній попит, не використаємо внутрішні ресурси. Це небезпечна диспропорція", - пояснив він.
Зокрема, вважає Мунтіян, необхідно зменшити вплив міжнародних фінансових організацій на українську банківську систему і державу в цілому.
"Найбільшої шкоди розвитку української економіки було заподіяно впровадженням рекомендацій міжнародних фінансових організацій щодо жорсткості фінансової політики та впровадження монетарно-ліберальної моделі, що призвела до зменшення попиту, а також до того, що гривня вводиться в обіг у міру надходження в Україну іноземної валюти, в основному, доларів", - сказав заступник міністра.
На його думку, у зв'язку з погіршенням макроекономічного прогнозу для найбільше економічно розвинених країнах необхідно істотно збільшити товарообіг з державами-членами СНД.
Як повідомлялося, зроостання ВВП України в 2008 році сповільнився до 2,1% з 7,9% роком раніше. При цьому в четвертому кварталі було зафіксовано спад на 8%. Інфляція торік сповільнилася до 22,3% з 25,8% в 2007 році (грудень до грудня).
Уряд прогнозує цього року зростання ВВП на 0,4% та уповільнення інфляції до 9,5%, хоча переважна більшість економістів вважають цей прогноз зайво оптимістичним.
Зокрема, МВФ прогнозує падіння української економіки цього року на 8% при інфляції 15%, Світовий банк - на 9% при інфляції 16,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас