АМК оштрафував аеропорт "Бориспіль" на 10 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМК оштрафував аеропорт "Бориспіль" на 10 мільйонів

Казна та Політика
686
Антимонопольний комітет України (АМК) оштрафував аеропорт "Бориспіль" на 10 млн. грн. і компанію "Кребо" на 25 млн. грн. за встановлення завищених цін на сервісні послуги із заправлення літаків.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні після засідання Антимонопольного комітету виконувач обов'язків голови АМК Олександр Мельниченко.
Зокрема, аеропорт "Бориспіль" оштрафований за порушення конкурентного законодавства при наданні послуг із прийому, розвантаження, перекачування авіапалива, а також здійснення контролю над його якістю в період 2007-2008 рр.
СП "Кребо" оштрафоване на 20 млн. грн. за порушення антимонопольного законодавства при заправленні літаків і на 5 млн. грн. - за послуги з видачі палива із центральної станції в баки літаків.
Як відзначив Мельниченко, АМК установив, що протягом досліджуваного періоду "Бориспіль" і "Кребо" займали стовідсоткове монопольне становище на ринку надання спеціалізованих послуг на території аеропорту, що давало можливість компаніям установлювати економічно необґрунтовані ціни.
За словами голови АМК, зокрема, з'ясувалося, що в "Борисполі" вартість послуг із заправлення вища, ніж у більшості аеропортів Європи. Крім того, вартість послуг аеропорту перевищує відповідні ціни в інших аеропортах України.
"Тобто, як указують матеріали справи, компанія "Кребо" і аеропорт "Бориспіль" установлювали завищені ціни на зазначені послуги, опираючись на обсяги витрат, необхідність яких не обумовлена економічно обґрунтованими показниками. За висновками АМК, це є наслідком зловживання компаніями своїм монопольним становищем", - відзначив Мельниченко.
Крім того, на засіданні комітету було доручено аеропорту "Бориспіль" і компанії "Кребо", а також ТОВ "Кребо-Інтернешнл" привести свої договірні відносини щодо заправлення повітряних суден у відповідність із законодавством про економічну конкуренцію.
Також "Борисполю" доручено провести тендер щодо використання інфраструктури аеропорту із заправлення літаків. Зокрема, відзначив Мельниченко, в аеропорті була створена ситуація подвійних договірних відносин зі СП "Кребо".
Державний міжнародний аеропорт "Бориспіль" розташований на відстані 29 км від Києва, є найбільшим міжнародним аеропортом в Україні. Він належить до аеропортів класу А і є багатопрофільним підприємством, що об'єднує роботу більше 30 різних служб.
Аеропорт приймає регулярні рейси 42 іноземних і 12 українських авіакомпаній, які з'єднують Київ з 12 містами України і 84 містами далекого зарубіжжя.
Спільне підприємство "Кребо" займається поставками авіапалива.
11% СП "Кребо" володіє "Укртатнафта", 78% акцій належить Movida International Holdings & Finance B.V (Нідерланди).
СП "Кребо" закінчило 2008 рік із прибутком 20,4 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас