Угорська Emfesz буде отримувати газ від RosGas замість RUE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорська Emfesz буде отримувати газ від RosGas замість RUE

Енергетика
236
Постачальник газу та електроенергії угорська компанія Emfesz Kft домовилася про закупівлі природного газу у компанії RosGas, що входить в сферу інтересів "Газпрому", через виниклі проблеми в її колишнього постачальника – швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo (RUE).
"Колишній постачальник RosUkrEnergo має труднощі з вибіркою газу з підземних сховищ в Україні, тому постачання для Emfesz будуть відтепер здійснюватися за участі фірми RosGas", - говориться в повідомленні угорської компанії у вівторок.
У ньому відзначається, що нова схема газових поставок не залежить від України, у її розробці брав участь "Газпром", зацікавлений у тому, щоб споживачі Emfesz не залишилися без газу.
Як повідомлялося, у лютому угорська преса писала про те, що російський "Газпром" подав скаргу угорській владі проти Emfesz, звинувачуючи компанію в нелегальному імпорті понад 130 млн куб. м природного газу в 2009 році.
У свою чергу, Emfesz заявила про законність своїх дій з використання природного газу, що надходить в Угорщину з України, тому що вона має відповідний чинний контракт із RUE, яка мала 11 млрд кубометрів газу в українських сховищах. За даними угорської компанії, зазначених 11 млрд куб. м природного газу швейцарського трейдера вистачило б на майже чотири роки для виконання контрактних зобов'язань Emfesz перед угорськими споживачами.
Угорський енергетичний офіс за скаргою "Газпрому" почав службове розслідування.
Одночасно уряд України і Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" наполягають, що після завершення в січні цього року газових переговорів з "Газпромом" і досягнутих на них угод про переуступку прав вимог до RUE мають повні права на 11 млрд куб. м природного газу в підземних сховищах НАК, які раніше належали швейцарському газотрейдеру.
Emfesz створена в 2003 році українцем Дмитром Фірташем, який із часткою 45% є співзасновником компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія) – монопольного постачальника газу в Україну в останні роки, від послуг якого Київ і Москва відмовилися на початку 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас