Профспілки оприлюднили "чорний список" роботодавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки оприлюднили "чорний список" роботодавців

Казна та Політика
1017
Національний форум профспілок України (НФПУ) склав “чорний список” підприємств, де порушуються соціальні права працівників.
Про це заявив на прес-конференції в УНІАН керівник Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, відзначивши, що на сьогодні “найгіршим роботодавцем в Україні є держава”.
За словами Якібчука, на підприємствах державної форми власності “спостерігається найбільша заборгованість із зарплати, масові звільнення і примусові відпустки”. У той же час він заявляє, що в Україні “немає жодного на сьогоднішній день олігарха, який би не потрапив в “чорний список” підприємств, де порушуються соціальні права працівників.
Якібчук повідомив, що протягом квітня НФПУ проводила опитування серед профспілкових активістів і працівників найбільших підприємств країни щодо ситуації з дотриманням соціальних прав працівників. Він відзначив, що за результатами цього опитування складений “чорний список”, куди ввійшли понад 300 підприємства, де “зафіксовані кричущі факти порушень”. На прес-конференції був наданий список з 12 підприємств, де на першому місці - комунальне підприємство “Київпастранс” (м. Київ) (генеральний директор Ламбуцький). Якібчук повідомив, що незважаючи на підвищення втричі тарифів, працівникам цього підприємства протягом трьох місяців не виплачується заробітна плата, а загальна заборгованість становить понад 30 мільйони гривень, звільнені близько 30% працівників, мають місце порушення щодо режиму праці.
На другому місці підприємство “Львівські автобусні заводи” (м. Львів) (генеральний директор Челяпін, який на даний момент перебуває у Львівському СІЗО), де заборгованість станом на 1 березня становить понад 6 мільйони гривень, а крім того, має місце скорочення робочого тижня, незаконні звільнення, незадовільні умови праці.
Якібчук повідомив, що на третьому місці в списку ЗАТ “Запорізький автомобілебудівний завод”, де “власником є Васадзе, а директором Євдокименко”. На цьому підприємстві в січні-лютому поточного року звільнено 600 працівників, деякі підрозділи перейшли на скорочений графік роботи, а “на заводі були випадки незаконних звільнень”. Крім того, в “чорний список” увійшли такі підприємства як “Шосткінський казенний завод “Зірка”, ВАТ “Полтавський тепловозоремонтний завод”, ДП “Чоразморшлях” (м. Одеса), Олександрійська філія ЗАТ “Енерговугілля”, ДП завод “Генератор” (м. Київ), ВАТ “Севморзавод” (м. Севастополь), ЗАТ “Завод “Дніпропрес” (м. Дніпропетровськ), ВАТ “Точмаш” (м. Донецьк), ВАТ “Алчевський металургійний комбінат” (м. Алчевськ).
Якібчук відзначив, що під час опитування та складання списку не зверталася увага, до яких політичних сил мають відношення власники і керівники підприємств. За його словами, сьогодні ситуація в Україні досить критична в плані дотримання соціальних прав працівників. Він додав, що “кожний другий працівник України одержує зарплату менше реального прожиткового мінімуму”.
Перший заступник керівника Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко переконаний, що в Україні повинна бути персональна відповідальність “тих власників і топ-менеджерів, які допускають серйозні порушення прав працівників”. Він відзначив, що за даними профспілкового моніторингу, кількість непрацюючих з урахуванням тих, хто перебуває у вимушених відпустках, досягла 6 мільйонів людей, а заборгованість із зарплати в цілому по Україні становить понад 3 мільярди гривень.
Якібчук також повідомив, що 1 травня НФПУ проведе Всеукраїнську акцію “Стіна правди”. За його словами, вона відбудеться в Києві на Майдані Незалежності, де кожний зможе написати “те, що думає про владу і про свої проблеми”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас