Поїзд рекапіталізації пішов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поїзд рекапіталізації пішов

Казна та Політика
4641
Фінансову допомогу держави зможуть одержати тільки сім банків, названих раніше Кабміном. Іншим банкам доведеться шукати інші джерела наповнення статутних фондів.
Про це "Делу" повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. "Усього є 26 банків, які підходять під критерії МВФ і Світового банку. З них 7 будуть рекапіталізовані за рахунок держави, а 19 взяли на себе зобов'язання збільшити капітал за рахунок власних коштів", - сказав він.
На уточнююче запитання, що буде із цими 19 банками, якщо вони в підсумку не знайдуть кошти для збільшення капіталу, Анатолій Шаповалов відповів: "Може, будуть об'єднуватися, може бути реорганізація і ліквідація - все що завгодно".
Нагадаємо, раніше уряд і НБУ заявляли, що потреба в коштах семи банків, що ре капіталізуються, становить 20 мільярдів гривень. За словами Анатолія Шаповалова, ця цифра може змінитися.
"Мінфін хоче робити зараз експрес due diligence, може, вони зараз ще якусь цифру порахують. Поки такі розрахунки, а життя ще покаже - чи досить капіталу, чи потрібна буде ще підтримка", - говорить він.
Перший замголови НБУ уточнив також критерії, за якими відбиралися претенденти на рекапіталізацію. "Якщо сума вкладів банку становить більше 1% від вкладів усієї банківської системи або якщо активи більші від 2% усіх активів банківської системи. Тобто працює принцип "або", а не "і те й інше", - пояснив чиновник.
На свій страх і за свої кошти
Серед банків, які могли розраховувати на допомогу держави, але не захотіли нею скористатися, є 5 установ, власниками яких є українські бізнесмени - ПриватБанк, Перший український міжнародний банк (ПУМБ), Брокбізнесбанк, Кредитпромбанк і банк "Південний". Майже всі ці установи раніше повідомляли про намір збільшити капітал або вже збільшили його.
Так, акціонери ПриватБанку 21 квітня вирішили збільшити "статутник" на 1,1 мільярда гривень - до 6,8 мільярда. У Брокбізнесбанку повідомили, що будуть нарощувати капітал поетапно - 25 травня на зборах акціонерів планується розглянути питання про реінвестицію дивідендів у розмірі 63 мільйонів гривень у капітал. Після цього акціонери збираються провести додаткову емісію акцій.
Подібну схему поетапного збільшення реалізують і акціонери банку "Південний" - за рахунок реінвестиції дивідендів буде збільшений капітал на 64,7 мільйона гривень.
Акціонери Кредитпромбанку вдвічі збільшили капітал фінустанови ще 30 січня (на 1,35 мільярда гривень) - до 2,7 мільярда гривень. Що стосується ПУМБа, то ще в січні цього року рейтингове агентство Fitch повідомляло, що "згідно з інформацією, отриманою від банку, за необхідності можлива підтримка ліквідності акціонерами банку".
Світовий банк і ЄБРР теж допоможуть
Вітчизняні банки з іноземним капіталом, крім уливань із боку материнських компаній, можуть розраховувати на кошти Світового банку і ЄБРР. Світовий банк готовий надати на рекапіталізацію фінустанов до 750 мільйонів доларів, ЄБРР - 600 мільйонів доларів.
Як раніше повідомлялося, частина цих коштів дістанеться УкрСиббанку, Укрсоцбанку, банку "Форум", Укрексімбанку, а також Мегабанку (підконтрольний українському підприємцеві Віктору Суботіну). Правда, цей перелік далеко не повний - одержувачами допомоги ЄБРР можуть стати багато банків, що раніше співробітничали з ЄБРР.
Влад Головін
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас