Туркменія хоче в "Набукко", але чекає конкретних пропозицій від Брюсселю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія хоче в "Набукко", але чекає конкретних пропозицій від Брюсселю

Енергетика
206
Туркменія повна рішучості брати участь у підтримуваному ЄС проекті газопроводу "Набукко", але чекає від Брюсселя конкретних пропозицій, заявив у п'ятницю в інтерв'ю Reuters заступник держсекретаря США Джордж Крол.
Виступаючи в четвер на конференції з енергетичної безпеки в Ашхабаді, президент Туркменії Курбанкули Бердимухамедов знову заговорив про більш тісне співробітництво із Заходом і диверсифікованість експортних маршрутів газу, що може викликати невдоволення Росії, що вважає Туркменію своєю сферою впливу.
"Президент Туркменії вже не раз говорив, що зацікавлений в "Набукко". Він чекає конкретних пропозицій з боку компаній і країн учасників", - сказав Крол після зустрічі з туркменськими високопоставленими чиновниками під час конференції в Ашхабаді.
Європа бачить у Туркменії - найбільшому виробнику газу в Середній Азії - потенційного великого постачальника для газопроводу "Набукко", ціль якого - знизити енергозалежність Європи від Росії. Аналітики вважають, що проект може провалитися, якщо Євросоюз найближчим часом не надасть потенційним постачальникам твердих гарантій закупівель газу.
Відносини між Туркменією і Росією, що купує практично весь вільний туркменський газ, ускладнилися після вибуху на магістральному трубопроводі 9 квітня. Ашхабад звинуватив в аварії, через яку припинені поставки газу в Росію, Газпром. Для Заходу цей інцидент - шанс перетягнути Туркменію на свій бік.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас