Європейська місія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська місія

Казна та Політика
458
Завершення переговорів про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом очікується до кінця поточного року - про це вчора вперше заявили представники Єврокомісії (ЄК). Оптимізм Брюсселя виявився несподіваним навіть для українських дипломатів. Втім, в ЄК відзначають, що в сфері політичної інтеграції України і Євросоюзу не варто чекати прориву, оскільки Київ не виконав більшість положень плану дій Україна-ЄС.
Європейська комісія вчора оприлюднила щорічний звіт про досягнення країн-сусідів Євросоюзу. Як повідомила на прес-конференції єврокомісар Беніта Ферреро-Вальднер, Україна досягла істотного прогресу в переговорах щодо угоди про асоціацію з Євросоюзом. "У переговорах з Україною по цій угоді в нас значний прогрес... Думаю, ми зможемо вийти на підписання угоди до кінця поточного року, якщо не ослабне політичне прагнення (завершити цю роботу)", - заявила представник ЄК.
Як відомо, головною складовою угоди про асоціацію є розділ, що регламентує створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Пані Ферреро-Вальднер визнала, що зараз ведуться переговори щодо його "складних технічних моментів". Слід зазначити, що до вчорашнього дня в Брюсселі відмовлялися прогнозувати, коли завершаться переговори щодо угоди.
Українські дипломати, інформовані про перебіг переговорів, розходяться в прогнозах щодо строків їх закінчення. "Ми дійсно ставимо завдання підписати угоду цього року. Ми навіть перенесли черговий саміт Україна-ЄС із вересня на грудень, щоб одержати додатково три місяці для переговорів", - заявив високопоставлений співробітник МЗС, що побажав залишитися неназваним. "Робота ведеться активно, але я реаліст і розумію, що до кінця року завершити її не вдасться, - заперечив один з його колег. - У розділі про зону вільної торгівлі залишається занадто багато неузгоджених моментів, по яких сторони поки не готові йти на поступки. Мій прогноз - 2010 рік".
Тим часом у Єврокомісії відзначають, що, незважаючи на успіх переговорів, Київ зіткнувся з істотними проблемами у виконанні плану дій Україна-ЄС. "Якщо говорити про загальне виконання плану дій за чотири роки, то ми змушені констатувати: воно дуже невелике", - заявив, відповідаючи на запитання, голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра. Він підкреслив, що в 2005 році Київ добровільно взяв на себе зобов'язання виконати вимоги плану дій. "Ці реформи (перераховані в плані) Україна сама для себе визначила", - сказав дипломат.
Комерсант-Україна має у своєму розпорядженні робочий документ Єврокомісії, що містить "Звіт щодо України" за 2008 рік. У ньому підкреслюється, що офіційний Київ практично не просунувся в реформуванні політичного сектору. Прогрес відсутній або мінімальний у питаннях реформування Конституції, виборчого законодавства, судочинства і боротьби з корупцією. У Брюсселі впевнені, що в Україні правоохоронні органи як і раніше застосовують катування, у ЗМІ збільшилася кількість проплачених матеріалів і з'явилися випадки "залякування журналістів за критику чиновників, бізнесменів і впливових осіб". В економічній сфері ситуація не краща. У документі підкреслюється, що Україна не виконала ключові зобов'язання, у тому числі не реформувала податкову і митну системи, не полегшила ведення бізнесу. Втім, по низці питань, зокрема в сфері ядерної енергетики, ЄК задоволена прогресом України.
Жозе Мануел Пінту Тейшейра визнає, що навіть у нинішній ситуації з виконанням плану дій Україна залишається лідером за рівнем розвитку взаємин з Євросоюзом серед країн Східної Європи. "Але ми ж говоримо про те, що ваша країна декларує прагнення до членства в ЄС. З такими амбіційними планами ви повинні розуміти реальну ситуацію, - заявив голова представництва ЄК. - Так, у вас є позитивні зрушення. Але цього недостатньо, щоб іти вперед". За словами пана Пінту Тейшейра, без проведення глибокої реформи політичної системи Києву не варто розраховувати на прорив у політичних взаєминах із Брюсселем і ЄС не відступиться від цієї вимоги.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас