Проблемні банки: хроніка подій (22 квітня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки: хроніка подій (22 квітня)

5400
Газета "Дело" з'ясувала, яку суму депозитів і відсотків за ними виплатили тимчасові адміністратори проблемних банків вкладникам і хто з них у першу чергу може одержати свої гроші
"Київ"
Банк не видає ні відсоток за вкладами, ні депозити, термін яких закінчився. Однак для вкладників, яким гроші потрібні на операцію або ж на лікування, робляться винятки. Щоб дістати кошти на такі потреби, потрібно написати заяву на ім'я тимчасового адміністратора і прикріпити до неї копії довідок, що підтверджують хворобу.
"Ми створили перелік таких вкладників. З їхніми заявами працює комісія, до складу якої ввійшли фахівці служби безпеки, юридичного і кредитного відділів", - розповідає тимчасовий адміністратор банку "Київ" Віктор Мироненко. Він попереджає, що рішення видати гроші приймається не відразу, тому що комісія детально вивчає кожного вкладника, установлює справжність його довідок і необхідність лікування на відповідну суму депозиту.
"У першу чергу банк виплачує гроші людям, яким терміново потрібна операція. Недавно частково виплатили депозит шляхом перерахування грошей на поточний рахунок у німецьку клініку вкладниці-онкохворої", - говорить Мироненко. Причому це поширена практика - найчастіше необхідні суми не виплачують готівкою, а перераховують на поточний рахунок лікарні.
Усього за час роботи установи в режимі тимчасового адміністрування таким вкладникам було виплачено близько 4 мільйонів гривень.
"Надра"
Банк у першу чергу повертає депозити вкладникам, що звернулися із проханням повернути гроші у зв'язку з важкими формами захворювань, а також на лікування родичів - дітей, осіб похилого віку в аналогічних випадках, у зв'язку з важкими випадками раптового каліцтва, що становлять загрозу життю іздоров'ю. У всіх таких випадках потрібне документальне підтвердження з боку медичних установ, а також заява на ім'я тимчасового адміністратора.
Так, з 23 лютого по 17 квітня 2009 року комітет з розгляду скарг громадян банку "Надра" визначив до виплати близько 5,15 мільйона гривень, понад 277 тисячі доларів і більше 107 тисяч євро вкладникам, що гостро потребують коштів.
З 21 квітня фінустанова також почала виплату відсотків за депозитами, сума яких не перевищує в еквіваленті 20 тисяч доларів, усім клієнтам без винятку.
Родовід Банк
Насамперед тут повертають кошти вкладникам, яким гроші необхідні на операцію, екстрене лікування, тим, хто потрапив у ДТП, а також власникам депозитів, у яких загинули або померли родичі. Для одержання грошей необхідно подати заяву на ім'я тимчасового адміністратора і підтверджувальні документи.
У прес-службі повідомляють, що заяви відправляти на головний офіс необов'язково, у кожному відділенні є фахівець, який працює із вкладниками, що потрапили у форс-мажорні обставини. "За останній місяць таким вкладникам банк виплатив 5 мільйонів гривень", - говорить тимчасовий адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець.
Укрпромбанк
В установі обіцяють виплатити депозит вкладникам, які потрапили у форс-мажорні обставини, що становлять загрозу життю. Для цього так само, як у банках "Надра" і "Київ", необхідно подати заяву і підтверджувальні документи з медичних установ про необхідність лікування на певну суму. Вклад або виплачується готівкою, або перераховується на поточний рахунок лікарні.
Загальна сума виконаних зобов'язань перед фізичними особами-вкладниками за рахунок виплат по форс-мажорних обставинах і продажу заставного майна склала 274, 2 мільйони гривень.
Крім того, з часу роботи тимчасового адміністратора банк виплатив відсотків за депозитами у сумі 243, 3 мільйони гривень фізичним особам і 9,3 мільйони гривень юридичним особам. З пенсійних рахунків було виплачено 353, 3 мільйони гривень.
* За депозитними картками з банкоматів і в касі можна одержати 100 грн. на день, за іншими картками - 1000 грн. У касі можна одержати 50% нарахованих відсотків за вкладом, якщо сума депозиту не перевищує 20 тис. грн.
** Відсотки за депозитом можна одержати в розмірі 1000 грн. на добу, пенсія виплачується з лімітом 500 грн.
*** Сума виплати відсотків за депозитом на місяць - 250 грн., видача з каси - 100 грн. у добу.
**** Виплата відсотків за депозитами у гривні - 100 грн. на день, за доларовими депозитами - $100.
Дані комерційних банків (телефонне опитування), "Дело"
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас